Blog

Açık Alan Duman Algılama Dedektörleri

Yangın Güvenliği Can Güvenliği
10 Temmuz 2018
Açık Alan Duman Algılama Dedektörleri

Havalimanları, atriumlar, lobiler, depolama alanları, endüstriyel tesisler ve üretim alanları, amfi tiyatrolar, konser salonları, erişimi zor olan alanlar, alışveriş merkezleri müşteri dolaşım alanları, sergi salonları, fuar alanları gibi… kat yüksekliğinin fazla olduğu ve geniş açık alanlarda, tasarlanacak ve uygulanabilecek yangın algılama ve alarm sitemlerinden; açık alan OSID (Open-area Smoke Imaging Detection) dedektörleri uygun çözümü sunmaktadır.  

TS CEN/TS 54-14 A.6.4.1 Genel – Çizelge A.1 kullanılacak olan algılama cihazları çalışma yarıçapı ve tavan yükseklik sınırları verilmektedir.  Çizelge A.1’e göre; kat yüksekliği 11 metre den fazla olan alanlarda noktasal duman algılama dedektörleri kullanılamamaktadır (özel uygulamalar hariç). Verilen tabloda huzme (ışın tipi) dedektörler için tavan yükseklik sınırları 11 metre ile 25 metre aralığında (25 metre dahil) verilmektedir.

Işın Tipi OSID Dedektörler Çalışma Prensibi

OSID sistemi korunan alanın içinde yansıtılan ışınlara giren duman seviyesini ölçer. Tek bir OSID alıcısı geniş bir alanı kapsamak için yedi adede kadar vericiyi algılayabilir.

Partikülleri algılamak için iki farklı dalga boyu kullanılarak, sistem partikül büyüklüklerini ayırt edebilmektedir. Daha kısa olan UV dalga boyu hem küçük hem de büyük parçacıklarla kuvvetli etkileşime girerken, uzun IR dalga boyu ise büyük parçacıklardan etkilenmektedir. Çift dalga boyu mesafe kaybı hesaplamaları sayesinde dedektör toz ve ışın demetini kapayan sabit objelere alarm vermeden tekrar edilebilir duman algılaması hesaplaması yapabilmektedir.

Verici (Imager, IR/UV ışık yayını yapar)

Ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) görünür menzilin dışında olan dalga boyları ile, gerçek dumanın belirlenmesinde yardımcı olurlar. Böylece, böcekler ve toz gibi daha büyük nesnelerle karşılaştığında, yanlış alarmları azaltır.

Alıcı (Emitter, CMOS devresidir ve ışığı üzerinde toplar)

OSID alıcısının içerisindeki optik bir görüntü işleme ünitesi sayesinde dedektör daha geniş açılarda yüksek adetli vericileri tespit edebilir ve takip edebilir. Aynı zamanda sistem çok daha az kesinlikteki yerleşime/kuruluma izin verebilir ve bina yapısındaki esnemelerden kaynaklanacak kaymaları kompanze edebilir. Alıcılar (emitter) farklı kotlarda konumlandırılabilirler ve kurulu olan bir sisteme daha sonra alıcı (emitter) eklenebilir.

Optik filtreleme, yüksek hızlı görüntü alma ve akıllı yazılım algoritmaları sayesinde OSID sistemi yüksek seviyede stabilite ve yüksek seviyede aydınlatma farklılığına karşı bağışıklığı olan hassasiyet seviyesine sahiptir.

Aşağıdaki tabloda OSID dedektörlerinin çalışma mesafeleri ve görüş açıları verilmektedir.

 

Alıcı

Görüş Açısı

Algılama Mesafesi

Maks. Verici sayısı

 

Yatay

 

Dikey

Standart Güç

Yüksek Güç

Min

Maks

Min

Maks

10°

30 m
(98 ft)

150 m
(492 ft)

- -

- -

1

90°

80°

48°

6 m
(20 ft)

**34 m
(111 ft)

12 m
(39 ft)

**68 m
(223 ft)

7


Kurduğumuz Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri »


Xtralis OSID Açık Alan Duman Algılama Dedektörleri »