• Anasayfa
  • Blog
  • Akıllı Bina ve Sistemler Arası Çapraz Otomasyon

Blog

Akıllı Bina ve Sistemler Arası Çapraz Otomasyon

Engin Özer
09 Temmuz 2019
Akıllı Bina ve Sistemler Arası Çapraz Otomasyon

2000'li yılların başından beri akıllı binalar yapıyoruz ama binalarımız ne kadar akıllı? Neden akıllı? Daha akıllı yapmak için neler gerekir? Sık sık bunları sorgulayarak müşterilerimizi bilgilendiriyoruz.

Özellikle yüksek binalarda çok sayıda sistem çalışmaktadır. BACnet, zigbee, bluetooth, Web vb. servisler ile bu sistemler uzun yıllardır birbiri ile konuşmaktadır. IoT’nin yenilikçi uygulamaları ile cihazlarınızın ve verilerinizin yönetimi her geçen gün daha da basitleşmektedir. Bulut tabanlı çözümler ile tüm tesisler gelişmiş görselleştirme ile çok daha kolay yönetilebilir hale geldi. Binanız ne kadar akıllı ise tüm sistemleri, ekipmanları, sensörleri ve her türlü gider kalemini sezgisel olarak yönetmeye başlarsınız. Bu size yani insana ve binanın kendisine fayda ve konfor sağlayan bir sinerji yaratır, birçok çıktının otomatikleşmesine imkân verir. Enerji izlenebilir ve daha iyi yönetilir.

Kurulumunu yaptığımız çok sayıda tesiste birçok faydalar sağlanmaktadır. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse temsilciliğini yaptığımız bir markanın yurtdışı projesine değinmek istiyorum. İlk tanıştığımızda anlattıkları bu olayı duyunca Akıllı Binaların hiç beklemediğim yararlarını gördüm. Tüm sistemlerin birbiriyle entegre edildiği bir tesiste sistemlerden merkeze donanım bilgileri akıyormuş. Asansör sisteminden her hangi bir alarm gelmediği halde Üst Entegrasyon Yazılımından bir anormallik alarmı gelmiş. Asansör zemin kata çağrılıyor ama kimse içine binip bir kat düğmesine basmıyormuş. Asansör kontrol edildiğinde içinin pisletildiği bu nedenle insanların binmekten vazgeçtiği gözlemlenmiş. Onlarca sistemin kurulu olduğu tesiste merkezi bir otorite olmasaydı bu alarma hızlıca müdahale edemeyeceklerdi. Bu basit ama etkili olayı duyduğum zamandan beri akıllı binaları tasarlarken sistemler arası bu bize ne fayda sağlar yaklaşımı ile tasarımlar yapıyorum. Benzer olaylarda en yakın kameranın bu bölgeye bakmasını ve gerekli ise teknik personelin bölgeye intikal etmesini, gözlemlerini görsel ve yazılı olarak raporlamasını programlıyoruz.

Akıllı Binalarda Asansör Yönetimi »

Akıllı binalardaki en büyük kazanç farklı sistemleri ve bilgileri bir araya getirerek "Sistemler Arası Çapraz Otomasyon" sağlamasıdır. Tek bir yazılım ara yüzünden tüm tesisin yönetimi personelin kolayca eğitilmesine de imkân sağlıyor. Her sistemin kendine özgü ayarlarını, butonlarını, şifrelerini vb öğrenmek yerine tek bir yazılımı öğretmek zaman, para ve daha eğitimli personeller sağlamaktadır.

Yüksek Binalarda Güvenlik Açısından Konfor ve Otomasyon »