• Anasayfa
  • Blog
  • Akıllı Hastanelerde IoT Ürünler ile Her Şeyi İzleyin!

Blog

Akıllı Hastanelerde IoT Ürünler ile Her Şeyi İzleyin!

Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
Engin Özer
26 Kasım 2019
Akıllı Hastanelerde IoT Ürünler ile Her Şeyi İzleyin!

IoT (Internet of Things), akıllı ya da akıllandırılmış nesnelerin birbiri ile ve diğer sistemler ile haberleşebildiği iletişim ağıdır.

Hastaneler IoT’un en sık kullanıldığı yerlerden biridir. Hastalar, refakatçiler, ziyaretçiler, hastalıklar, ilaçlar, medikal ekipmanlar ve aklınıza gelebilecek her türlü nesne IoT yardımıyla canlı olarak izlenebilmekte ve acil durumlarda alarm üretebilmektedir.

Hastaneler ve Sağlık Kuruluşlarında Kurduğumuz Sistemler »

Hastanelerde IoT ile Yapılabilecekler

Sistem röntgen, MR vb. pahalı cihazları ehliyetsiz kişilerin kullanmasını engelleyebilir ya da bu cihazlara ehliyetsiz kişilerin yaklaşması halinde çalışmasını durdurabilir. Hastaların sadece kendilerine izin verilen yerlerde hareket etmesini, aksi durumda uyarılmalarını sağlayabilir. Herhangi bir hasta, hastane içerisinde hareket ederken acil yardım butonuna basarak yardım isteyebilir. Hemşireler kendilerine gelen iç ortam navigasyon bilgisi ile en hızlı yoldan hastaya erişebilir. Deprem, yangın, su basması vb. afetlerde toplanma noktalarındaki kişileri anlık olarak sayabilir. İçeride nerelerde insanların mahsur kaldıklarını bildirebilir.

Geleceğin Binaları Sadece Akıllı Değil, Yapay Zekâlı Olacak »

Sistem, sıvı değmemesi gereken yerlere sıvı teması olursa haber verebilir. Forklift, sedye, tekerlekli araba, defibrilatör, hastabakıcı, oksijen tüpü vb. çok sayıda ekipman izlenebilir. Taşeron çalışanların yetkileri dışındaki yerlere girmeleri engellenebilir. Bekçi Tur sistemi olarak kullanılabilir. Bazı aletlerin çalışırken ısıları ve titreşimleri izlenebilir, bu sayede alet durursa merkeze alarm gönderilebilir ya da olması gerekenden daha fazla titreşimli çalışıyorsa arıza olasılığı ya da aşırı yüklenme durumuna karşı teknik birimler uyarılabilir. Proses izlenebilir, bir personelin yerinden ayrılmaması gereken durumlarda bölgesini terk ettiği anda sistem uyarı verebilir. Ziyaretçiler takip edilebilir ve kendi hastaları dışında yerlere gittiğinde uyarı verilebilir. Olumsuz durumlarda gerekli birimlere otomatik uyarılar verir ve bazı kapıların hızlıca kilitlenmesine ya da açılmasına imkân verir. Hastanedeki tüm envanter kaydedilebilir ve depo çıkışlarında otomatik envanterden düşürülebilir.

Akıllı Bina ve Sistemler Arası Çapraz Otomasyon »

Hastanelerdeki en büyük problemlerden birisi de gitmek istediğimiz yeri bulamamamızdır. Yeterince okuyucu kullanımı ile Google Maps gibi hastane haritası üzerinde gerçek zamanlı olarak yerinizi ve gideceğiniz yeri görebilirsiniz, aynı şekilde gideceğiniz yeri seçip navigasyon uygulaması başlatabilirsiniz.

Hastanlerde IoT'un Geleceği

Vücudumuzun zarar veremediği IoT sensörleri midemiz, bağırsaklarımız ve ciğerlerimiz gibi organlarımıza yerleştirildiğini ve verilerimizin düzenli olarak okuyucular üzerinden bulut uygulamalarında kaydedildiğini düşünün. Hastaların dahili ve harici IoT cihazları ile sürekli olarak izlendiği, bu izlemeleri değerlendiren doktorun onayladığı programa uygun ilaçlarının dozajlarının otomatik olarak verildiği IoT cihazlarının sektöre girmesi yakındır.