Endüstriyel Tesisler

Anadolu Efes Ankara Elektrik ve Elektronik Bakım Mühendisi EEC'yi anlattı

26 Şubat 2019
Anadolu Efes Ankara Elektrik ve Elektronik Bakım Mühendisi EEC'yi anlattı

EEC her zaman güvenle kullandığımız, güvendiğimiz bir ürün gamına sahip.

2011’de Anadolu Efes Ankara Bira Fabrikası’nda göreve başladım. Başladığım zaman yangın algılama sistemimiz zaten işletmemizde ve diğer yerleşkelerimizde kuruluydu. Daha sonra ilave olan kısımları yorumlayabilirim ve şimdiye kadar herhangi bir büyük sıkıntı yaşamadığımızı belirtmek istiyorum.

EEC her zaman güvenle kullandığımız, güvendiğimiz bir ürün gamına sahip. Gerek duman gerek ışın gerekse sıcaklık ısı dedektörleri olsun, bugüne kadar bizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Bir problem oluştuğunda cihaz zaten kendi kendine hata vererek ana sunucu üzerinden de bu uyarıyı bizlerle paylaşıyor ve bu anlamda kullanım kolaylığı da sağlıyor. Bir arıza meydana geldiğinde, biz yerine elimizdeki yedeği taktığımız zaman, sistem otomatik olarak bunu da tanıyor; bu çok güzel bir şey. Periyodik bakımlarda teknik servisten arkadaşlarımız geldiği zaman, eğer bir eksiklik varsa bunu gideriyorlar. Bununla beraber teknik servisteki arkadaşlarımız ne zaman arasak ulaşabildiğimiz kişiler ve aynı zamanda güler yüzlüler. Periyodik bakım zamanları haricinde bir talebimiz olduğunda da koşa koşa geliyorlar.

Yangın Alarm Sistemlerinize Hangi Sıklıkta Bakım Yaptırmalısınız? »

Kurulu sistemden o kadar memnunuz ki ilave bina ve ilave sistemlerde de firma veya markayı değiştirme gereği duymadık.

Benim Anadolu Efes Ankara Bira Fabrikası’ndaki görev sürem sekiz seneye yaklaştı. Bu sekiz sene içerisinde yangın algılama sistemimizde kafamda herhangi bir soru işareti uyandıracak kadar büyük bir sıkıntıyla hiç karşılaşmadım. Yarı yolda bırakma durumu da söz konusu olamaz. Böyle bir tereddüdümüz olsaydı, bir olumsuzluk olsaydı işletmemizdeki ilavelerde aynı uygulamayı sürdürmeyi zaten düşünmezdik. Kurulu sistemden o kadar memnunuz ki ilave bina ve ilave sistemlerde de firma veya markayı değiştirme gereği duymadık.

EEC ürünlerinin bizim için en faydalı özelliğini yaşadığımız bir olay üzerinden anlatacağım. Sunucu kabinlerimizin bulunduğu oda içerisinde acil bir durum oluştu. UPS cihazının elektronik kartlarında bir problem yaşandı ve bunun neticesi olarak sirenler ve alarmlar çalmaya başladı. Baktık ki odadaki duman dedektörleri algılama yapıyor. Ancak odada ısı-sıcaklık dedektörleri de bulunuyordu ama sadece duman dedektörleri uyarı veriyordu. Eğer ısıdan da gelseydi odadaki çapraz zone senaryosu yüzünden FM 200 Gazlı Söndürme Sistemi devreye girip gazı boşaltmış olacaktı. Biz hemen acil müdahale ile içerideki oksijen miktarını artırmayalım diye, odanın kapısını açmadan, içerideki durumu da tam bilmediğimiz için, hemen odaya gazlı söndürme sistemini deşarj ederek emniyete aldık. Ardından kapıyı açıp baktık. Sistemin bu konuda vermiş olduğu hızlı tepki süresi aslında olay daha da büyümeden bizi kurtarmış oldu.

Veri Merkezlerinde Hasarsız Yangın Söndürme Çözümleri »

Kullanım kolaylığıyla ilgili bununla beraber şunu belirtebilirim, ben 2011’de çalışmaya başladığımda bu sistem için bir bilgisayar kuruluydu. Sistem bu bilgisayar üzerine kurulmuş bir yazılımla kumanda ediliyordu. Bunun haricinde, bir de sahada bir master, bir de slave olmak üzere EDWARDS’ın kendi panelleri vardı. Sistem bu paneller üzerinden de kumanda edilebiliyordu. Bilgisayar üzerinde de aynı bir SCADA sistemi gibi fabrikamızın haritası, bu harita üzerinde oluşturulan zonlar ve o zonlar içerisindeki bütün dedektörleri görebiliyoruz. Yani olası bir uyarı durumunda direkt fabrikanın haritası üzerinden hangi noktada olduğunu daha da derine inerek tespit edebiliyoruz, yakalayabiliyoruz. Demek istediğim şu, bu sistem seri haberleşme yalnız o bilgisayar üzerinden izlenebiliyordu. Fakat daha sonrasında bir güncelleştirme talebimiz oldu. Bu sayede ethernet üzerinden de kendi ağımıza entegre ettik ve bu sayede uzaktan izleme şeklinde kullanabiliyoruz. Örneğin ben evimde de olsam, artık o bilgisayara “Bir sıkıntı mı var?” diyerek bağlanıp kontrolünü yapabiliyorum. Bu da bize çok fayda sağlayan bir şey.

EDWARDS Yangın Alarm Sistemleri »

EEC’yi ve sunduğu hizmet ve ürünleri tavsiye ederim. Hatta bana sorulduğunda da talep edenlerle her zaman EEC’den iletişim bilgisi de paylaşmışımdır.

Yangın alarm sistemimizi kartlı geçiş gibi diğer sistemlerimize de entegre edebildik. Bence bu anlamda çok faydalı bir sistem.

Güzel bir uygulama olarak şunu da eklemek isterim: İşletmemizde yangın algılama sistemleri EEC firması tarafından kurulmuştu. Fakat ilerleyen yıllarda kartlı geçiş sistemi başka bir firma tarafından entegre edildi. EEC’nin kurmuş olduğu sistemin güzel yanı, biz bu yangın zonlamalarını yaparken ve zon haritaları oluştururken, EEC’den kolaylıkla hangi zonda yangın olduğunun ya da alarmlarının çaldığının bilgisini alıp kolay bir şekilde kartlı geçiş, yani diğer sistemlerimize de entegre edebilmiştik. Bence bu anlamda çok faydalı bir sistem.

EDWARDS bugün “Dünya üzerinde en iyi marka hangisidir?” dediğimizde zaten karşımıza çıkan markalar arasındadır.

Ürünlerin gerek marka gerekse kalite anlamında tartışmaya açık bir noktası yoktur. EDWARDS bugün “Dünya üzerinde en iyi marka hangisidir?” dediğimizde zaten karşımıza çıkan markalar arasındadır. Elbette ki kullanım ortamlarına göre, her ürünün başına gelebileceği gibi ömrünü daha erken doldurma ya da fiziksel koşullardan ötürü olumsuz etkilenme durumları söz konusu olabilir. Örnek veriyorum, ofislerde kullandığımız dedektörler çok uzun yıllar herhangi bir sıkıntı çıkarmadan çalışmasına rağmen, daha açık, daha tozlu ortamlarda kullanılan cihazlarda haliyle fiziksel şartlardan ötürü tıkanıklık meydana gelebiliyor. Tabii ki burada periyodik bakımlar çok önemli. Zaten prensip “Biz bir sistemi kurduk ve unuttuk.” olmamalı. Yani periyodik kontrollerle her zaman desteklemeliyiz.

Ürünlerin sağladığı özellikler bizim ihtiyaçlarımızı son derece karşılıyor.

EEC benim için her zaman plan ve program dahilinde çalışan bir firmadır. Belirtilen tarihte bakıma gelir, ekstra bir iş yapılacaksa da belirtilen tarihlere uyar. Vermiş olduğu teklifinde belirtmiş olduğu koşullara da her zaman sadık kalmıştır. Bakım olsun, teknik konular için fikir aldığımız arkadaşlarımız olsun, onlardan da son derece memnunuz. Kendi alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi kimseler, onlara da teşekkür ediyoruz.

Satış personeli de bizimle aynı dili konuşarak ne istediğimizi hemen anlayabiliyor.

Satış personeli de son derece güler yüzlü ve talep etmiş olduğumuz herhangi bir isteğimize hızlı dönüş yapıyorlar. Bu konuda da onlardan da son derece memnunuz. Yani aynı dili konuşarak bizim ne istediğimizi hemen anlayabiliyorlar. Ben kendi şahsım adına EEC’yi tavsiye ederim.

Detaylı referans kitabımız için lütfen bize ulaşın

Bize Ulaşın