Endüstriyel Tesisler

ASAŞ Alüminyum Enerji Bakım Grup Müdürü ile kullanıcı deneyimini konuşmak için bir araya geldik.

16 Mart 2022
ASAŞ Alüminyum Enerji Bakım Grup Müdürü ile kullanıcı deneyimini konuşmak için bir araya geldik

ASAŞ Alüminyum Akyazı yerleşkesine kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Yangın Algılama ve Alarm ve Otomatik Söndürme Sistemlerimizin kullanıcı deneyimini aktarabilmek adına, ASAŞ Enerji Bakım Grup Müdürü ile bir araya geldik.

Ben ASAŞ Alüminyum Enerji Grup Müdürüyüm. 15 yıldır ASAŞ'ta çalışıyorum. ASAŞ 1990 yılında kurulmuş; bugün üretimini Sakarya'da yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisinde 2750 çalışanıyla, 300 bini kapalı olmak üzere toplam 925 bin m2'lik alanda konumlanan yerleşkesinde alüminyum profil, alüminyum kompozit panel, alüminyum yassı mamuller, pvc profil ve panjur üretimi yapan Türkiye'nin lider sanayi kuruluşlarından biridir. ISO 500 2020 listesinde 63. Sırada yer alan firmamız, Türkiye'nin en büyük ekstrüzyon presine sahip müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için uzun ve geniş profilleri işleyen robotik kaynak ve CNC mekanik işlem hatlarına sahip.

ASAŞ, Akyazı Yerleşkesinde, EEC ile önemli projeler gerçekleştirdi.

Bina kontrol sistemleri ile ilgili sektörde birçok firma yer alıyor. EEC ile 2012 yılında düzenlenen bir fuar vesilesi ile bir araya geldik. EEC'nin yeni bir firma oluşu bizi hem heyecanlandırdı hem de temkinli yaklaşmamıza neden oldu diyebilirim. Aynı zamanda firmanızın akıllı bina ve kontrol sistemleri konusunda "entegre proje çözümleri" üretmesi bizi etkiledi. İlk ortak proje için imzamızı attıktan sonraki süreçte EEC'nin profesyonel yönettiği süreç ve verilen danışmanlığın kapsamı, hızlı bir güvenin doğmasına neden oldu. İlk projenin bitiminden sonra EEC, yerleşkemizde kullanacağımız akıllı bina ve kontrol sistemleri adına hizmet veren bir firma olarak ASAŞ çözüm ortaklarından biri konumuna geldi. Hali hazırda yerleşkemizin birçok noktasında EEC'den hizmet ve destek alıyoruz.
Yürüttüğümüz iş ortaklıklarında bizler için en önemli konulardan biri de kolay ve hızlı iletişim halinde olabilmek. EEC müşteri ilişkileri konusunda son derece profesyonel bir yapılanmaya sahip. Bu da gerek teknik gerek finans anlamında işlerimizi daha kolay bir şekilde yürütebilmemize olanak tanıyor.

Güvenlik ASAŞ için birinci öncelik.

ASAŞ için çalışan sağlığı en önemli konuların başında geldiğinden, iş sağlığı ve güvenliği çok hassas bir şekilde ele alınan ve çalışanların da katılımını sağlayarak sürekli iyileştirme çalışmaları yapılan bir alan. Bu sebeple yangın algılama sistemi gibi doğrudan çalışan sağlığına da etki eden konularda maliyetten önce  güvenlik birincil öncelikli konuların başında geliyor. Bu anlamda kusursuz çalışan bir sistemi tesislerimize entegre etmek bizler için önemli bir konuydu. EEC ile olan iş ortaklığımız sayesinde piyasadaki teknik yeterliliği üst düzeyde, kalitesi yüksek bir kontrol sistemini uygun bir maliyetle hayata geçirdik. Yapılan test süreçlerini başarı ile geçen sistem, şu an neredeyse tüm yerleşkemizde verimli şekilde kullanılıyor.

Kullandığımız sistemlere güveniyoruz.

Sakarya'daki üretim tesislerimiz az önce de ifade ettiğim gibi neredeyse bir milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Fabrikamızda korunması gereken pek çok alan yer alıyor. 18 tane trafo merkezimiz, 2 tane ana dağıtım merkezimiz, kilometrelerce uzunluğunda tünellerimiz var. Benzer şekilde chiller soğutma sistemleri, kompresör daireleri, hidrolik sistemler gibi onlarca yardımcı sistemimiz var. Bu alanların hepsi bir tehlike anında yüksek risk ve öncelikli müdahale gerektiren yerler. Böylesine büyük bir alanda yangın algılama sistemlerinin kusursuz çalışıyor olması hayati önem taşıyor.  Anlık kontrol ve müdahalenin insan faktörüne bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu kadar büyük bir alanın her noktasını anlık olarak kontrol edebilmek ve gerektiğinde en hızlı şekilde müdahale edebilmek için endüstri 4.0 yatırımlarımızı da hız kesmeden arttırarak devam ediyoruz. İşte bu noktada EEC ile kurduğumuz sistemin güvenilirliği bizlere tek bir yerden tüm alanı kontrol edebilme olanağı veriyor.

Gerçek olay anında sistemin işlevselliğini deneyimlediğimiz iki durum yaşadık. Pano içinde başlayan yangını, sistemin uyarısı sayesinde hemen fark ederek herhangi bir hasar yaşamadan önledik. Bunun aksi senaryosunu düşünürsek; yangın başlangıcının geç fark edilmiş olması telafi edilemeyecek zararlara sebep olabilirdi. Ayrıca, trafo merkezlerimizde kullandığımız VESDA "Çok Hassas Hava Çekmeli Duman Algılama Sistemlerimiz" pek çok noktada bizi uyarıyor ve erken harekete geçmemizi sağlıyor. Bunlar bence çok önemli örnekler.

Son olarak bahsetmeliyim ki, hizmet birimimizi (yardımcı sistemler) dijitalleştirme süreçlerimiz devam ediyor; yani yangın algılama, söndürme sistemi ve enerji izleme raporlarını kısmen dijitalize ederek hem insanların hata yapmasının önüne geçmiş oluyoruz, hem de kişilere bağımlı olmaktan kurtuluyoruz. Somutlaştıracak olursam; 12 tane tekrarlama panelimiz vardı ancak bu sistemin etkin yönetilmesi oldukça zahmetliydi. İnsanın performansına bağlı olarak yürüyen bu sistemde yangın ihbarı belirdiğinde görevli farklı bir lokasyonda ise, kontrol panelinin bulunduğu alana gidiyor, panelde uyarı veren yeri öğreniyor ve olay yerine intikal ediyordu. Bu süreç yönetim sistemi çok değerli olan zamandan çalıyor ve gecikmelere neden olabiliyordu. Şimdi ise merkezi bir yazılımla sistemlerin hepsini bir çatı altında topladık, kamera yazılımına entegre ettik. Şu anda sistem otomatik akıyor, alarmlar kontrol merkezimizdeki operatörün önüne düşüyor ve o da uyarı gelen yeri kamerayla izliyor. Böylece tek bir alanda tüm süreç kontrol ve analiz edilerek gerekli aksiyonlar hızlıca alınıyor.

EEC'nin bize sağladığı en önemli fayda doğru mühendislik

EEC'nin bize sağladığı en önemli fayda doğru mühendislik. EEC'nin liderliğinde ihtiyaçlarımızı analiz ederek, ürün seçiminde, sistem kurulumunda, projelendirme ve devreye alma konularında hemfikir oluncaya kadar çok detaylı çalıştık. Projeyi doğru yapmak, doğru uygulatmak, düzgün takip edip nihayetinde sistemin düzgün çalışmasını sağlamak çok önemli. EEC ile bu süreçte defalarca kez masaya oturduk, "Bu nasıl olur, nasıl doğru olur?" çalışmalarını onlarca defa yaptık. Sahada uygulamalar ve denemeler yaptık. Tüm süreçleri güvenli şekilde ve sorunsuz tamamladıktan sonra projelendirme ve onay aşamasına geçtik. Sistemi oturttuk ve EEC'ye olan uzun soluklu, güven üzerine kurulu iş ortaklığımızı başlattık.

Tesisimiz ne kadar büyük olursa olsun hızlı aksiyon alabiliyoruz.

Tesisimize kurulan sistemlerin en faydalı özellikleri hızlı, doğru ve kullanıcı dostu olmaları. Trafo merkezlerinde ve kablo kanallarında VESDA detektörlerini kullandık. Vaat edildiği gibi sistem hızlı ve doğru algılama yapıyor. EATON yangın algılama sistemimiz de şimdiye kadar hiç yanlış alarm vermediği için bize güven veriyor. Tekrarlama panelimizin güvenilir ve kullanıcı dostu olması çok önemli, tesisimiz ne kadar büyük olursa olsun hızlı aksiyon alabilmemizi sağlıyor. Merkezi bir izleme yönetim sistemi kurmamızın ciddi şekilde faydasını gördük. Ürünlerle ilgili bu üç noktadan çok memnunuz.
Ürün ve hizmetlerinizi ilk göz olarak değerlendiren biri olarak memnuniyetimizi iletebilirim. EEC'yi teknik anlamda kabiliyetli, işini düzgün yapan, her an erişilebilir, ürünlerini kullanıcı dostu bir firma olarak görüyoruz.

ASAŞ olarak satış sonrası destek, bakım ve servis hizmetlerini önemsiyoruz.

ASAŞ için kurulum sonrasında düzenli destek alabilmek, bu sistemler için hangi firma ile çalışacağını belirlemek konusunda önemli bir kriter. Zira bakımları doğru ve düzenli yapılmayan sistemlerin düzgün çalışması elbette beklenemez. Sonuç olarak yatırım yaptığımız sistem ve uygulamaları yasal mevzuata uygun olsun diye değil güvenli bir ortam sağlayabilmek adına yaptık.
Firmamızın Sağlık, Emniyet, Çevre biriminde onlarca çalışan bulunuyor. Hepsi büyük bir itina ile işlerini kusursuz gerçekleştiriyor. Çünkü ufak bir hata dahi engellenemez sonuçlara sebebiyet verebilir. Hepimiz bu bilinç ile çalışıyoruz. Dışardan destek almaktansa kendi içimizde teşkilatlandırdığımız bir itfaiye ekibi de kuruluşumuzda 7/24 bulunuyor. Tüm bu öngörüye sahip çalışmalarımız sayesinde içimiz rahat bir şekilde eve dönmemize yardımcı oluyor. Kısacası ASAŞ için güvenlik; taviz verilemeyecek ve ikinci plana konulamayacak bir konudur. Bu prensip ile çalışmalarımızı yürütmeye de devam edeceğiz.

EEC'nin satış sonrası destekleri de bu konuda bizler için tatmin edici. Kolay iletişim kuruyor olmak her iki tarafa da güven aşılayan bir konu. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamamış olmaktan dolayı mutluyuz.


EEC verdiği hizmet kalitesiyle ASAŞ için değerli bir çözüm ortağı.

Sürdürülebilir iş ilişkileri kurmaya firma olarak önem veriyoruz. ASAŞ her daim büyüyen ve gelişen bir firma olma özelliği taşıyor. Bu sebeple yeni sistemlere ve yeni projelere her daim ihtiyacımız oluyor. Alternatif projelerde de EEC ile çalışmayı isteriz. Şimdiye kadar olan çalışmalarımızda yakaladığımız sinerji, yeni yapmayı planladığımız işlerde kendimizi daha kolay anlatmamızı sağlayacak.
EEC %100 yerli bir şirket olduğu için yapmış olduğu hizmet, ülkemiz açısından çok kritik bir konu. Türkiye'de EEC gibi teknoloji şirketleri genelde yabancı firmalar oluyor. EEC bizim gibi yüksek kapasiteli firmaların güvenlik konularında yabancı firmalara bağımlılığını azaltan büyük bir firma. Ar-Ge ve Ür-Ge konularında kendilerini daha fazla geliştireceklerine inancım tam. EEC'nin başarılarının devamını diliyor, uluslararası arenada da daha fazla söz sahibi olmasını arzu ediyorum. Göstermiş oldukları profesyonel iş anlayışlarından ve desteklerinden dolayı teşekkürler.

Detaylı referans kitabımız için lütfen bize ulaşın

Bize Ulaşın