• Anasayfa
  • Blog
  • Bir Gökdelen Yangını İncelemesi: "The Address Downtown Hotel Yangını"

Blog

Bir Gökdelen Yangını İncelemesi: "The Address Downtown Hotel Yangını"

Yangın Güvenliği Haberler
Ahmet Sertkan
05 Ocak 2021
Bir Gökdelen Yangını İncelemesi: "The Address Downtown Hotel Yangını"

Yılbaşı kutlaması amacıyla 31 Aralık 2015 gecesi ikonik Burç Halife'de gerçekleşecek havai fişek gösterileri beklenirken, beş yıldızlı The Address Downtown Hotel'de büyük bir yangın çıktı.

Yangın, bölgede büyük bir kargaşa yarattı. Kalabalık ve dumanın etkisiyle otelde kalp krizi geçiren yaşlı bir adam olay yerinde hayatını kaybetti ve en az 14 kişi hafif yaralanmalar nedeniyle tedavi altına alındı.

Toplanan kalabalık, kuvvetli rüzgarlar nedeniyle kuleden uçan enkaz parçaları görüyor ve çaresizce yaşanan felaketi izliyordu. Daha sonra Dubai Polisi kalabalığı geri püskürttü ve gece yarısına kadar Dubai Alışveriş Merkezi'ni boşalttı. Bölgeye giden yollar kordon altına alındı.

Sivil Savunma Genel Müdürü Tümgeneral Rashid Thani Al Matroushi, yangının saat 21.30'da başladığını ve yakındaki istasyonlardan dört itfaiye ekibinin kısa süre sonra oteli ve bitişik Souq Al Bahar'ı boşalttığını söyledi. Kurtarma operasyonunda helikopter ve insansız hava araçlarının da kullanıldığını sözlerine ekledi.

Yılın ilk sabahı olan Cuma günü itfaiyeciler yangını büyük ölçüde söndürmüş görünüyordu. Ancak gün doğumunda 63 katlı kömürleşmiş otelden hala beyaz duman bulutları görülebiliyordu. Sivil Savunma, Cuma günü "soğutma prosedürlerinin" devam ettiğini ve soruşturma başlatıldığını söyledi.

Dubai Sivil Savunma, hükümet basın ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre yangının 20. kattaki terasta başladığını söyledi. Olayı gören tanıklar ise yangının binanın zemin katında başladığına inandıklarını söylediler. Görgü tanıkları patlamalar duyduklarını da bildirdi. Olay yerinde bulunan mimar Michael Gracilla, yangını "Tüm bina yanıyor olsa da yapının kendisi çökmeyecek. Yangından zarar gören otelin sadece cephesi" diye yorumladı.

Yetkililer, 600 rezidans ve 200 odalı lüks bir oteli barındıran Dubai'nin en lüks yapılarından olan The Address Downtown Hotel'de çıkan yangının nedenini belirlemek için hala çalıştıklarını söylediler. Bu yangının Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayanların aklında "bina güvenliği" konusunda yeni sorular oluşturduğunu da belirttiler. Hala son rapor belli değildir ve açıklanmamıştır

Dubai'nin en önemli otel gökdelenlerinden birini yutan bu yangına, muhtemelen binanın dışındaki spot ışıklarına bağlanan kablolardan kaynaklanan elektriksel bir kısa devre neden oldu.

Fotoğraflar da yangının ilk etapta elektrik kısa devre sonucu başladığını işaret ediyor.

 

İzolasyon Yangınları Bitmelidir

Yanıcı malzemeler son zamanlardaki birçok bina yangınında olduğu gibi yangın riskini önemli ölçüde artırabilir. Cephe sistemleriniiçeren gerçek yangınların davranışını daha iyi anlamak için araştırma tesislerinin geliştirilmesi gereklidir.
İyi bir tesis cephe yangınları ile ilgili bilimsel çalışmaları kolaylaştıracak ve yangının çıkmamasına yardımcı olacaktır.

Bu tür kurulumlardaki cephe sistemleri genellikle belirli test standartları kullanılarak yangın performansları için sertifikalandırılır.

Yangına dayanıklı malzemeleri içeren son cephe yangınlarının ölçeği ve yoğunluğu göz önüne alındığında; mevcut test standartlarının ve yangın derecelendirmelerinin, binaların karşılaştığı gerçek yangın senaryolarında tamamen geçerli olmadığı açıktır.

Cephe Koruma Sistemleri Yenilenmelidir

Bir yangın sırasında cephe sistemlerinin gerçek performansı ile test yöntemleri arasındaki bu kopukluk, temel yangın yayılma davranışının ve bina kabuğunda kullanılan malzemelerin anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır.

Yakın zamanda, ABD'deki Yangından Korunma Araştırma Vakfı'nın mevcut tüm cephe test standartlarını incelemeyi amaçlayan bir raporu da kabul edildi.

Testler ve Gerçek Yangınlar

Cephe yangın davranışının gerçekçi bir şekilde karakterize edilmesi yangın açısından değerlendirilmesini sağlayacaktır. Mevcut test standartları ile cephe sistemlerinin gerçek hayattaki yangın performansı arasındaki boşluğun doldurması beklenmemektedir.

Yapılması gereken doğru testler, özellikle şu anda mevcut olmayan ayrıntılı yangın güvenliği yönergelerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Cephe sistemi kullanan bina sayısındaki önemli artış göz önüne alındığında, binalardaki yangın yayılması ve yangınla mücadele operasyonları gelecekte can ve mal kayıplarının azaltılmasında kilit rol oynayacaktır.

Cephe sistemi kullanan binalarda gözlemlenen iki tip tipik yangın yayılma davranışını simüle etmek için tasarlanmıştır: Dış yayılma ve iç yayılma (Şekil 1, 2). İlk mekanizma genellikle sıçrama kurbağa etkisiyle ilerler. Test yapısının ikinci şekli harici yayma mekanizmasını simüle etme için tasarlanmıştır.


Şekiller, cephe kurulumunun tipik ayrıntılarını belirtmiştir.