• Anasayfa
  • Blog
  • CCTV Kamera Sisteminizin Sağlığına Komple Bir Bakış

Blog

CCTV Kamera Sisteminizin Sağlığına Komple Bir Bakış

Geçiş Kontrol ve Video Gözetim Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
Engin Özer
16 Nisan 2019
CCTV Kamera Sisteminizin Sağlığına Komple Bir Bakış

Özellikle güvenlik amaçlı yapılan elektronik güvenlik sistemleri, kullanım ömürleri boyunca birçok olayın önlenmesinde ve çözülmesinde birinci derece görev alırlar. Ama bir olay sonrası “Kayıt Cihazı kayıt yapmıyormuş.” ya da “Olayı gören kamera arızalıymış, olayı görememiş.” gibi cümleler duydunuz mu? Evet, maalesef iyi denetlenmeyen, bakımları yapılmayan hatta bakımları yapılsa bile doğru tekniklerle denetim altında tutulmayan sistemlerde bu cümlelere sık rastlayacaksınız.

Güvenlik kameralarının kayıt etmemesinin bazı nedenleri şöyledir:

  • Kayıt cihazının fanlarından ya da hard disklerinden herhangi biri bozulmak üzere olabilir.
  • Kameralardan birinin yazılımının güncellenmemiş olması nedeni ile bozulmak üzere olabilir.
  • Kameralardan birine yapılan yüksek çözünürlük ayarı nedeni ile geçmişe dönük izlenebilir süreler kısalmış olabilir.
  • Bazı kameralar kaydetmiyor olabilir, izniniz dışında kameralar sisteme eklenip çıkarılıyor olabilir.
  • Lens ayarının bozulması nedeni ile kamera görüntü kalitesi düşmüş olabilir.

Bunlar ve benzeri birçok olay, doğru teknik ile otomatik kontrol edilirse bertaraf edilebilir.

Perakendecilik sektöründe sadece market zincirlerine bakarsak Türkiye’nin en büyük 20 market zincirinin 15.000’den fazla şubesi var. Aynı şekilde bankacılık sektöründe Türkiye’nin en büyük 20 bankasının 85.000’den fazla şubesi var. Şubeler, Genel Müdürlükler ve ATM’ler de yüzbinlerce kayıt cihazı ve milyonlarca kamera var. Şimdi bir de bütün bu kameraların nasıl yönetileceğini düşünün.

İster 10 kameralı isterse 10.000 kameralı olsun herkes CCTV sistemini denetim altında tutmalıdır.

İnsan gücü ile yönetebilmek için on binlerce bakım elemanı görev almaktadır. Ama genellikle arızalara bakmaya ancak yetişebilmekteler. Peki ya arızalar oluşmadan size arızaya neden olabilecek unsurlar raporlanabilseydi nasıl olurdu?

Tüm sistem hakkında günlük raporlar, İhtiyaca özel üretilen kategorize edilmiş anlık raporlar ve aylık otomatik değerlendirme raporları hazırlanabilir. Sistemdeki olan ve oluşabilecek sorunlar raporlanabilir.

Raporlarda sistemin röntgeni, uzaktan teşhis ve sorun giderme, yazılım yamaları ve yükseltmelerinin otomatik yapılması sağlanabilir.

Tüm işlemler başka bir türlü talep gelmediği sürece personel tesisi terk ettikten sonra yapılır. Ayrıca bu analizler için çok çok düşük bir network bant genişliği kullanılır.

Müşterinin belirleyeceği güvenlik politikalarına uygun şekilde kayıt cihazı ve kameraların kontrolleri yapılır. Sistem kameraların üzerindeki hata mesajlarına bakar. Birer tane snapshot alır ve resim kalitesine vb. bakabilir.

Kurduğumuz CCTV ve Video Kontrol Sistemleri »

Tesis ile Gözetim Merkezi arasında full time IPSEC noktadan noktaya tünel ile VPN kurulur. IPSec (Internet Protocol Security) protokolü, IP paketlerini kimlik doğrulamasına ve şifrelemeye tabi tutarak IP iletişimini güvenli hale getiren bir protokol takımıdır.

1.Yöntemde tam bir işbirliği ile tüm sistem Merkezi Gözetim Yazılımı tarafından kontrol edilir ve raporlanır. 2. Yöntem ise her tesiste 1 adet Lokal PC üzerinden standart VPN ile sistem kontrol edilir ve raporlanır. Bu PC tüm gerekli yazılımları kendi üzerinde barındırır. Müşteri kendi onayı olmayan her türlü etkinliği sıkıca kontrol edebilir.

Bir bankadaki kurulu sistemin 6 aylık yönetici özeti raporunu inceleyelim. Bankanın yüzlerce şubesi var ve toplamda 10bin kamera, 700 Kayıt Cihazı ve 2500 Hard Diski var.