• Anasayfa
  • Blog
  • COVID-19 Salgınında Yangın Alarm Sistemimizi Nasıl Daha Etkili Kullanabiliriz?

Blog

Yangın Güvenliği Can Güvenliği Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
İlker Canbaz
29 Temmuz 2020
COVID-19 Salgınında Yangın Alarm Sistemimizi Nasıl Daha Etkili Kullanabiliriz?

Bütün ülkeleri bir anda etkisi altına alan COVID-19 virüsü dünyamızı derinden etkiledi. İş yapış şekillerimizde ve alışkanlıklarımızda değişiklik yapmak zorunda kaldık. Bu zor dönemi en az zararla atlatmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız.

Bu zor dönemde Yangın Alarm Sistemimizi can ve mal güvenliğimiz için nasıl daha etkili hale getirebiliriz? Kullandığınız sistemin özellik ve yeteneklerine bağlı olarak aşağıdakiler değerlendirilebilir.

Uzaktan İzleme ve Kontrol

Çoğu işletmelerde sosyal mesafenin korunması için çalışanların evden çalışması isteniyor. Bu yüzden kısıtlı personelle çalışmak zorunda kalınıyor. İşletmede yangın alarm sistem sorumluları her zaman yeterli sayıda bulunamayabiliyor.

Uzaktan bağlantı yaparak bir veya birden fazla noktadan sistemi izlemek ve kontrol etmek ‘’Uzak Grafik İzleme Yazılımları’’ ile mümkün olabilir.

 

Minimum Hatalı Alarm

Az sayıda personel ile çalışılması ister istemez yangın alarm sisteminde oluşacak bir alarma müdahaleyi etkiler. Yangın alarm sisteminden gelen alarmların mutlaka doğru ve gerçek alarm olmaları gerekir. Sistemde sürekli hatalı alarm veren kronikleşmiş sorunlar varsa bu sorunların mutlaka çözülmesi ve sistemin kararlı çalışması sağlanmalıdır.

Zorlu koşullar için özel uygulamalar ve doğru sistem çözümleri ile hatalı alarmların önüne geçilebilir.

Özel Çalışma Modları

Yangın alarm sisteminin gece-gündüz ve tatil günleri için çalışma modları ve hassasiyet düzeyleri farklı ayarlanabilir. Yeni oluşan işletme koşullarına göre yangın alarm sisteminin erken algılama yapabilmesi için özel çalışma modlarında çalışması gerekir.
Bu zor dönemde tesislerin yeni üretim kapasiteleri, değişen çalışma saatleri ve koşullarına göre yangın alarm sistemlerinin çalışma modları uygun şekle dönüştürülebilir.

Otomatik ve Hassas Algılama

Eğer bir yangın başlangıcında orada bulunuyorlarsa, en hızlı ve hatasız algılamayı insanlar yapar. Gerçekten de görme, koklama, duyma ve dokunma duyularımızda her tip yangını çok hızlı bir şekilde algılarız ve benzer oluşumlardan hemen ayırt ederiz. Yangın alarm sistemlerinde otomatik algılama özellikle insan bulunmayan yerler ve zamanlarda gereklidir ve işe yarar. Tesislerdeki çalışan sayısının azalması yangın alarm sisteminin önemini arttırır ve daha etkin çalışması sağlanmalıdır.
Tesisin kritik yerleri belirlenerek, normal hassasiyette algılama yapan sensörler yerine daha hassas algılama yapabilen ‘’Aktif Hava Çekmeli Duman Dedektörleri’’ çözümleriyle daha hızlı ve hatasız algılama sağlanabilir.

 

Araştırma ve Teyit Süresi Revizyonları

Yangın senaryolarında hatalı alarmları önlemek için hemen her zaman araştırma ve teyit süreleri öngörülür. Tesisin büyüklüğüne, yapısına, sisteme müdahale edecek personele ve güvenlik noktalarına göre her tesise özel olarak belirlenir. Eğer sisteme müdahale edecek personel sayısı veya bu personellerin çalışma yerleri değiştirildiyse araştırma ve teyit süreleri yeniden belirlenmelidir.

Sistem kurulumunu yapan firmadan destek alınarak değişen çalışma koşullarına uygun araştırma ve teyit süreleri güncellenebilir.


Güçlü ve yaygın bakım ve servis ekiplerimizle COVID-19 salgının başlamasında itibaren tüm müşterilerimizin yangın alarm sistemlerinin periyodik bakım ve servis hizmetlerini kesintisiz sürdürüyoruz. Yangın alarm sisteminizin salgın döneminde daha etkili çalışması için yapabileceklerimizi öğrenmek için bizi arayın.