Blog

Duman Kontrol Sistemleri

Yangın Güvenliği Can Güvenliği Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
Erol Erbiçer
08 Ağustos 2017
Duman Kontrol Sistemleri

Duman kontrol sistemleri veya duman tahliye sistemleri, yangın durumu oluşan ortamdaki dumanın, bir başka yangın bölgesine sirayet etmeden, gerekiyorsa o bölgede belirli bir süre tutulduktan sonra veya derhal binanın dışına tahliye edilmesi amacıyla tesis edilirler.

Duman kontrol sistemlerinin kontrol ettiği mekanik ekipmanlar:

  • Klima santralleri (AHU)
  • Duman tahliye (egsoz) fanları
  • Basınçlandırma fanları
  • Motorlu/mekanik duman perdeleri
  • Motorlu yangın damperleri

Duman kontrol sistemi, ayrı bir sistem olarak tesis edilebileceği gibi, duman kontrol sistemi olarak kullanılması uygun olan mevcut yangın alarm sistemleri üzerinden de tesis edilebilmektedir.

Duman Kontrol Paneli

Duman kontrol sistemi tek merkezden, bir duman kontrol paneliyle kontrol edilir.

Acil durumda kontrol edilecek mekanik ekipmanlar için gerekli röle kontrol modülleri ile izleme modülleri, cihaz tipine göre farklı tip ve miktarlarda olmak üzere, duman kontrol paneline bağlı saha tesisatı sayesinde panelle haberleşmektedir. Normal durumda etkin olmayan, bir yangın alarmının teyit edilmesi sonrasında devreye giren duman kontrol sistemi, mekanik ekipmanları otomatik olarak devreye sokabilmekte veya bir operatörün elle müdahalesi sonrasında kullanılabilmektedir. Bu operatör, yangına müdahale konusunda uzman, binayı ve tüm havalandırma sistemleri ile ilgili mekanik ekipmanların yerleşimini iyi bilen birisi olmalıdır.

Yüksek iş merkezleri ve rezidans binalarında, oteller, hastaneler ve alışveriş merkezlerinde can ve mal güveliğini tam anlamıyla sağlayabilmeniz için duman kontrol ve tahliye sistemleri gereklidir.

Uygulamada yerel ve uluslararası standartlara bağlı kalarak çözüm üretilmesi gerekmektedir.

Kurduğumuz Duman Kontrol ve Tahliye Sistemleri »