• Anasayfa
  • Blog
  • Elektrik Panolarında Yangın Tehlikesini Başlamadan Algılamak için FIPRES

Blog

Elektrik Panolarında Yangın Tehlikesini Başlamadan Algılamak için FIPRES

Yangın Güvenliği Can Güvenliği Haberler
Jean-Baptiste Frain
21 Eylül 2021
Elektrik Panolarında Yangın Tehlikesini Başlamadan Algılamak için FIPRES

Elektrik panolarında çıkabilecek yangınlar önemli can ve mal kayıplarına neden olabilir. Elektrik yangınlarının önemli bir kısmı elektrik panolarında başlamaktadır. Bunları henüz tehlike tam olarak oluşmadan algılamak ve uyarı almak FIPRES çözümümüz ile mümkündür.

Elektrik panolarında yangın tehlikesi nasıl oluşur?

Bir elektrik panosunda aşırı ısınmaya ve hatta yangına sebep olabilecek birçok durum oluşabilir. Bu durumlar aşırı yüklenme, yanlış ekipman seçimi, harmonikler veya eskime olabilir. Aşırı ısınmanın en önde gelen nedeni gevşek kontak bağlantılarıdır. Gevşek kontak bağlantıları bahsettiğimiz diğer durumlara da yol açabilir. Yukarıdaki resimlerde görebileceğimiz gibi, gevşek bir bağlantı çıplak gözle görülmeksizin çok yüksek ısınma oluşturabilir.

Neden önlenmelidir?

Aşırı ısınmanın yangına dönüştüğü durumlar yalnızca elektrik panosunun yakınında çalışanlar için tehlike arz etmez. Böyle bir olay aynı zamanda çok fazla kayıp da yaratabilir. Maddi hasarlar elbette olacaktır ama daha da önemlisi elektrik kesintileridir. Aksama süreleri panonun bir üretim sürecini beslediği durumlarda birkaç milyon dolarlık bir kayıp anlamına gelebilir. Neyse ki yangınlar daha nadiren meydana gelir ve yangın söndürme sistemi tarafından söndürülür. Ancak örneğin ana devre kesicilerinde daha sık meydana gelen küçük aşırı ısınmalar aksamalara ve kayıplara neden olur. Bir aşırı ısınma izleme sistemi bu gibi durumları kolayca önleyebilir.

Nasıl çalışıyor?

STREAMER ELECTRIC AG'nin FIPRES çözümü, bu sorunu basit ve çok uygun maliyetli bir şekilde çözmektedir. Elektrik panosunun tüm bağlantılarının etrafına bir etiket sarılır. Etiket aktivasyon sıcaklığına ulaştığında (100°C), zehirli ya da yanıcı olmayan bir gaz salgılar. 100°C anormal bir sıcaklıktır (bağlantı noktaları 80°C'den daha sıcak olmamalıdır), ancak ısı henüz tehlikeli veya zarar verici bir noktaya ulaşmamıştır (hasarlar 200°C'nin üzerinde başlar). Gaz panoya yayılır ve FPA adı verilen DIN rayı montajlı FIPRES sensörü tarafından algılanır. FPA, MODBUS protokolüyle kullanıcıya aşırı ısınma bilgisini gönderir. Bunun üzerine bakım ekibi sahaya gelip tehlike başlamadan gerekli onarımları yapabilir.


Kablosuz algılamayla kolay montaj ve retrofit uygulamaları

Bu şekilde, panodaki tüm kontak bağlantıları aşırı ısınmaya karşı 7/24 izlenebilir. Tehlikeli durumlar, yüksek maliyetli hasarlar ve kesinti süreleri önlenebilir. Ayrıca etiketlerin FPA'yla arasındaki bağlantının kablosuz olması, bu çözümün her türlü pano konfigürasyonuna uygulanabilmesini sağlar. Mevcut panolarda da retrofit olarak uygulanmasını son derece kolaylaştırır.

FIPRES, bir yangın söndürme sisteminin yerini almaz, ancak kullanım ihtiyacını büyük ölçüde azaltmaktadır.