Blog

Entegrasyon Nedir?

Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
03 Ocak 2017
Entegrasyon Nedir?

Konuttan AVM ye, otelden havalimanına neredeyse her projede entegrasyon talep ediliyor. Bu kadar yaygınlaşmasında binalarda kullanılan elektronik sistemlerin artması; bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişim ve ucuzlayan maliyetler; internet kullanımının yaygınlaşması ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bilinçli kullanıcı tercihlerinin etkisi tartışılmaz. Peki bu kadar gündemde olan bir konu yatırımcı/işletmeci/son kullanıcı tarafından gerçekten biliniyor mu?

Yatırımcı, müteahhit, işletmeci ve son kullanıcılar ile yaptığımız görüşmelerde sık karşılaştığımız bazı sorular ve cevapları üzerinden, bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Sizlerin de farklı sorular ile katkı sağlamanızdan memnuniyet duyarız.

"Sistemlerinizi birbiri ile entegre edebiliyor musunuz?"

Bu sorunun cevabı neredeyse 20 yıldan uzun bir süredir EVET. Elbette 20 yıl önce Türkiye'de elektronik sistemlerin kullanıldığı bina sayısı 2 haneli rakamlarla ifade edilecek kadar azdı, ama bu binalar için entegrasyon o gün de talep ediliyordu ve sistemler birbiri ile entegre ediliyordu.

"Tüm elektronik sistemleri birbiri ile entegre etmek mümkün mü?"

Bu sorunun da cevabı EVET. Teknik olarak üzerinde bir haberleşme portu bulunan tüm elektronik sistemleri birbiri ile entegre etmek mümkündür. Entegrasyona uygun tasarlanmış açık haberleşme protokollerinden birini (BACNet, LON, ModBus, KNX, OPC, SNMP vb.) kullanan tüm sistemler birbiri ile entegre olabilir.

"Eğer bir elektronik sistem açık protokol kullanmıyor ise entegrasyon yine de mümkün mü?"

Bu soruya cevabımız EVET mümkün. Açık protokol kullanmayan bir elektronik sistemi de diğer sistemlere entegre edebilirsiniz. Burada birkaç farklı çözüm uygulanıyor, hangi çözümün uygulanacağı ise tamamen entegrasyon talebi ile alakalı. İlk yöntem saha seviyesinde cihazlar ile haberleşerek gerçekleştiriliyor, bunun için saha cihazları üretici firması cihaza ait SDK dosyasını verebiliyor olmalı, yazılımcılar bu SDK dosyasını kullanarak saha cihazlarına özel driver yazıyorlar. İkinci yöntem yazılım seviyesinde entegrasyon, bu çözümde ise API (Application Interface) kullanılmakta. Entegre edilecek sisteme ait uygulama yazılımı ile haberleşebilmek için bir API yazılıyor. SDK ya da API çözümünün uygulanamaması durumunda ise veri tabanı paylaşımı ile entegrasyon çözümü uygulanmaktadır.

"Entegrasyon yapabilmek için tüm sistemlerin aynı marka olması mı gerekiyor?"

Cevap HAYIR. Marka ve modelden bağımsız olarak tüm elektronik sistemlerinizi bir önceki sorularda bahsettiğimiz çözümlerden birini uygulayarak birbiri ile entegre edebilirsiniz.