Blog

Hey Siri, Kapıyı Açar Mısın?

06 Şubat 2018
Hey Siri, Kapıyı Açar Mısın?

Ses tanıma ve sesli komut ile cihaz yönetme uzun süredir kullanılan bir teknoloji. Bu teknolojiyi kullanarak otomobil dahi sürebilirsiniz. Elbette evimizde ya da ofisimizde kullandığımız elektronik eşyaların da sesli komut ile yönetilebilen modellerini bulmak mümkün. Peki uzun bir süredir var olmasına ve yeterince gelişmiş olmasına rağmen bu teknoloji neden günlük hayatımızda yaygınlaşmıyor?

Öncelikle sesli komut ile çalışan cihazların büyük bir kısmı içinde tanımlı sınırlı sayıda komutu çalıştırabiliyor ve kişiselleştirmeye uygun olmayan fabrikasyon ürünler. Teknik olarak bu sorunu daha güçlü işlemciler ve daha hassas mikrofonlara sahip cihazlar üreterek aşmak mümkün. Ancak bu sefer başka bir sorun ortaya çıkıyor. Cihazlar daha yetenekli olsa da her cihaza ayrı ayrı sesimizi tanıtmak ve komutları girmek gerekiyor. İşte bu iki temel problem nedeni ile konuştuğumuzu yazıya dökebilecek kadar gelişen ses tanıma teknolojisi yaygınlaşmıyor.

Kişisel Dijital Asistanlar Nasıl Çalışıyor?

Kişisel dijital asistan kısaca PDA akıllı telefonlar ile birlikte giderek yaygınlaşıyor. Akıllı telefonlarda PDA uygulaması kullanım oranı Amerika’da %40’lara ulaşmış durumda. Bu uygulamalar, Türkçe dil desteği ile birlikte ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. PDA uygulamaları akıllı telefonların mikrofon ve işlemcilerini kullanarak konuşmaları anlamlı kelimelere ve cümlelere çevirebiliyor. Elde ettiği anlamlı cümleleri internet bağlantısını kullanarak sunuculara gönderiyor. Sunucular üzerinde PDA uygulamalarından gelen verileri kaydeden ve analiz eden algoritmalar çalışıyor. Bu algoritmalar veri madenciliği kullanarak ve öğrenebilir yapay zekâ desteği ile olası en anlamlı cevabı sorgulamayı yapan PDA ya geri gönderiyor. Kesintisiz internet erişimi sağlayan bir akıllı telefon üzerinde çalışan PDA uygulaması ile yapılabilecekleriniz hayallerinizle sınırlıdır demek yanlış olmaz.

PDA Teknolojisi ile Ev Otomasyonu

PDA uygulaması geliştiren şirketler kullanıcılarına PDA kullanarak yönetilebilen ev otomasyon kitlerini de sunuyor. Bu otomasyon kitleri ile PDA uygulamanıza seslenerek kapıyı açabilir, ışıkları ya da klimanızı kontrol edebiliyorsunuz.

PDA uygulama geliştiricileri her ne kadar kendi ev otomasyon kitleri ile akıllı ev pazarına giriş yapsa da bu kitler sınırlı kullanım alanına sahiptir. Ancak uygulama ara yüzü (API) kullanılarak daha kapsamlı çözümler geliştirilebilir. Yazılım geliştiriciler için verilen API desteği sayesinde her firma ve her ürün PDA uygulamaları ile uyumlu hale getirilebilir. Bu da bize PDA uygulamasının sınırsız yeteneklerini bina yönetim sistemlerinin bir parçası olarak kullanabilme imkânı verecektir.

Konuşulanı Anlayan Binalar

Hali hazırda akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamalar EBKS’nin bir parçası olarak kullanılıyor. BIM uyumlu EBKS yazılımları sayesinde tüm alt elektromekanik sistemlerin entegre hale geleceğinden "Entegre Bina Kontrol Sistemlerinde BIM Etkisi" başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Bunun yanında IoT’nin yaygınlaşması ile ofisimizde ya da evimizde kullandığımız neredeyse tüm cihazlar ağa bağlanabilir ve uzaktan yönetilebilir olacaktır. Elbette EBKS için geliştirilmiş akıllı telefon uygulaması kullanıcıları, bu uygulama ile ev ya da ofislerinde bulunan tüm sistem ve cihazları yönetmek isteyecektir. Ancak bu kadar çok cihaz ve sistem akıllı telefon ekranlarına sığdırılamaz, alt ekranlar oluşturmak da yeterli olmaz çünkü onlarca alt ekrandan oluşan akıllı telefon uygulamaları işlevselliğini yitirir. Bugün çok fark edilmese de akıllı telefonlar için geliştirilen bina yönetim uygulamalarının PDA ile uyumlu hale gelmesi yakın zamanda bir zorunluluk olarak karşımıza çıkacaktır.

Siri’nin kapıyı açtığı, klimamızı ayarladığı, açık unuttuğumuz lambayı kapattığı, fırındaki yemeği pişirdiği, kahve yaptığı evlerde yaşamak o kadar da uzak değil.

Kurduğumuz Bina Otomasyon ve Yönetim Sistemleri »