• Anasayfa
  • Blog
  • Kalabalık Etkinliklerde Güvenlik Yönetimi

Blog

Kalabalık Etkinliklerde Güvenlik Yönetimi

Can Güvenliği Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
04 Nisan 2017
Kalabalık Etkinliklerde Güvenlik Yönetimi

Tüm yurtta yaşanan terör olayları nedeni ile konser, miting, maç, kutlama vb. organizasyonlarda güvenlik seviyesi üst noktalara getirildi. Buna rağmen bu terör olaylarının arttığı dönemde birçok organizasyonda iptaller yaşandı. Hatta etkinlik öncesi K9 köpekler ile bomba aramaları bile sık yapılır oldu.

Güvenli Bölge Oluşturulması

Kalabalık etkinliklerde öncelikle ilgili alana izinsiz hiçbir insan girememelidir. Bunun için tüm giriş çıkış noktaları kontrollü hale getirilmelidir. Geri kalan tüm sınır boyu ise fiziki engeller ile girişe imkân vermemelidir. Böylece içerde güvenli bir alan yaratılmalıdır.

İçeri giren tüm insanlar turnike, x-ray, metal dedektörü vb. elektronik cihazlar ile taranarak her türlü silahtan arındırılmış olarak ve mümkünse polis imkanlarıyla GBT yapılarak güvenli alana alınmalıdır.

Kamera sistemleri ve biyometrik okuyucu kartlı geçiş sistemleri ile girişler kayıt ve kontrol altına alınmalıdır.

İçeri giriş ve çıkışlar bu kontrollü noktalardan yapılacağından değişik saatlerde değişik kapılarda yoğunluk, hatta izdiham olabilir. Bu durumu yönetim merkezine hızlıca bildirip diğer kapılardan takviye alınması ve muhtelif olaylarda hızlı müdahale için tüm görevliler telsiz sistemleri ile online iletişimde olmalıdır. Günümüzde nerdeyse tüm personelin akıllı telefonları var. Bu akıllı telefonlarla ve mümkünse akıllı uygulamalar ile tüm personel online iletişimde olmalıdır.

Güvenlik için Özel Uygulamalar

Personelin birbiri ile iletişimini sağlayacak özel uygulamalar geliştirip hem fiziki güvenlik personellerinin haberleşmesi, görev atanması, konumunun takibi, vb. kolayca sağlanabilir. Aynı uygulama ziyaretçilerin kullanımına açılıp organizasyon bölgesi hakkında yararlı bilgiler, karakolların yerleri, haritalar, toplu taşıma ulaşım bilgileri, daha az yoğun kapıların yerleri gibi bilgiler sunulurken, insanların konumları, hareket psikolojileri vb. takip edilebilir. Ayrıca bu yazılım insanlara gerekli uyarılar ve bilgilendirme mesajları gönderilmesine imkân tanıyacaktır.

Kalabalık Etkinliklerde Kullanılan Sistemler

İçerde izdiham olmasını engellemek için içerideki kişi sayısı her daim kayıt altında tutulmalıdır. Bu kamera sistemleri ya da kartlı geçiş sistemleri ile çok akıllı olarak yapılabilir. Bunun için ayrıca kapı tipi metal detektörler ya da turnikeler de kullanılabilir.

Çok yüksek önlem gereken etkinliklerde yüz tanıma sistemleri, iris tanıma sistemleri, damar tanıma sistemleri, parmak izi tanıma sistemleri gibi gelişmiş biyometrik sistemlerle kara liste uygulamaları yapılabilir.

Şunu unutmayalım ki elektronik güvenlik ekipmanları asla insanların yerini alamaz. Bu nedenle sistem performansı ancak insanların bu cihazların kullanımı hakkında sürekli eğitilmeleri ile garanti altına alınabilir.