• Anasayfa
  • Blog
  • Kartlı Geçiş Sistemlerinin Afet Durumlarındaki Önemi

Blog

Kartlı Geçiş Sistemlerinin Afet Durumlarındaki Önemi

Can Güvenliği
Engin Özer
11 Aralık 2018
Kartlı Geçiş Sistemlerinin Afet Durumlarındaki Önemi

Deprem, orman yangını, su baskını gibi doğal afetler ile meskûn mahallerde görülen yangınlar ve salgın hastalıklar gibi beşerî afetler kitlelere çok büyük zararlar verir. 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 depreminde 17.480 kişi hayatını kaybetti. On binlerce ev ve iş yeri yıkıldı.

Günümüzde özellikle asansör teknolojilerinin ilerlemesi ile çok yüksek tesisler imal edilmeye başlandı. Bu beraberinde güvenlik, iletişim, entegrasyon vb. alanlardaki ilerlemeleri hızlandırdı. Bu tür tesislerde binlerce kişi çalışıyor ve güvenlik nedeni ile hepsi Kartlı Geçiş Kontrol Sistemleri tarafından kilitli turnikeler, asansörler, yangın kapıları ve normal kapılarından geçerek evlerine ya da ofislerine gitmekteler. Bir afet durumunda hızlı tahliye çok çok önem kazanmaktadır!

Altyapısı doğru yapılmamış, uygun ürünler kullanılmamış ve doğru senaryo tasarlanmamış tesisler büyük kitlelere zarar verebilir. Özellikle Yangın Alarm Sistemi ile entegre çalışan bir Geçiş Kontrol Sisteminiz olmalıdır. Yangın anında tüm kaçış yollarındaki kilitler otomatik olarak açık duruma gelmelidir. Teknik aksaklıklar nedeniyle kilitli kalma olasılığı olan kapılar varsa mutlaka Acil Çıkış Butonları ile korunmalıdır.

Tesisin dışında uygun yerlerde toplanma noktaları tesis edilmelidir. Bu noktalarda Geçiş Kontrol Sistemi Okuyucuları bulunmalıdır. Tüm tesiste global Antipassback uygulaması kullanılmalıdır. Bu uygulama ile Normal Şartlarda (Deprem, yangın vb. yokken) tesise ilk giriş çıkış noktalarının hepsi tek bir yapı gibi davranıp herhangi bir yerden tesise girmeden çıkmaması ya da herhangi bir yerden çıkmadan tesise girmemesi sağlanmalıdır. Bu özellik ile kişiler mutlak suretle girerken ve çıkarken kartlarını okutmak zorunda kalırlar. Herhangi bir afet ya da alarm durumunda tesis dışındaki toplanma noktalarına giden kişiler burada tesis edilmiş olan okuyucuya kartlarını okuturlar ya da biyometrik verilerini (parmak izi, avuç içi izi, iris vb.) okutarak toplanma noktasına geldiklerini, tesisin içinde kalmadıklarını bildirirler. Sistemden bakıldığında tesis içerisinde kaç kişi kaldığı kimler olduğu hatta saat kaçta tesisin neresinde olduğu tespit edilebilir. CCTV Sistemi ile entegrasyon varsa kişinin en son geçtiği okuyucudaki video görüntüsü tek tıkla izlenebilir.