Blog

Metrolarda Güvenlik

Can Güvenliği Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
16 Mayıs 2017
Metrolarda Güvenlik

Son yıllarda hızla artan terör faaliyetleri, cinsel saldırılar, gasp, şiddet vb. nedenlerle toplu taşıma güvenliğinde kaygılar önemli ölçüde artmıştır. Kamera sistemleri bu tür eylemleri önlemeye yardımcı olabilir. Suç potansiyeli olan kişiler kamera sistemlerinin varlığını öğrendikleri yerlerde bu faaliyetlerinden vazgeçerler. Bu bilinç yolcuların güvenlerini arttıracaktır.

Metro istasyonunun ve yolcuların bulunduğu alanların %100'ü kameralar tarafından kayıt edilmelidir.

PPM Hesaplama

PPM (Pixel per Meter) (1 metreye düşen piksel sayısı) hesaplanması ile nerelerde ne netlikte kameralar kullanılması gerektiği tespit edilebilir. Örneğin 2MP bir kameranın yatay çözünürlüğü 1920x1080dir. Yani ekranda görünen görüntüyü yatayda 1920 piksel ve dikeyde 1080 piksel ile göstermektedir. Ekranda görünen yatay genişlik metre ile ölçüldüğünde 192 metre gözüküyorsa 1920 piksel/192 metre = 10 piksel/metre = 10PPM'dir. Yani 1 metreye 10 piksel düşer.

Değişik PPM değerlerindeki kazanımlar için örnek alınan tablo aşağıdadır.


Algılama: 25 PPM (piksel/metre) Ortamdaki aktiviteler gözlemlenmesine imkân verir.

Genel İzleme: 66 PPM (piksel/metre) Öznenin şeklini, cinsiyetini, rengini, yaklaşık yüksekliğini bilme imkân verir.

Tanıma: 125 PPM (piksel/metre) Video analitik modülünden insan yüzü ve numara plakası otomatik algılanmasına imkân verir.

Tanımlama: 250 PPM (piksel/metre) Kişilerin göz rengini, dövmelerini, doğum lekelerini, vb. ayrıntılı tanımlama yapılmasına imkân verir.

Kameraların bakış açıları da PPM değerini etkiler. Kamera çok geniş bir açıya bakıyorsa PPM değeri düşer. Ama kamera dibindeki ölü nokta azalır. Aynı şekilde kamera dar bir açı ile bakıyorsa dibinde göremediği ölü bölge mesafesi artar.

Kamera yerden yüksekliği ölü bölge mesafesini etkiler. Kamera yükseğe monte edilirse ölü bölge artar, alçağa monte edilirse ölü bölge azalır.

Özetle kamerayı mümkün olduğunca dar açı ile alçağa yerleştirmek PPM değerini iyi yönde etkiler. Analizler daha sağlıklı çalışır. Kameraların sabote edilmesine engel olacak en alçak noktaya asmak yüksek görüş kalitesi elde etmemize imkân verecektir.

PPM değeri obje kameraya yaklaştıkça artacaktır. Bu nedenle objeler mutlaka kamera önünden geçecekse adli amaçlı tanımların burada yapılması tercih edilebilir. Yani uzak bölgelerde sadece aktivite izleyip objenin kameranın önünden geçtiği anlarda adli kayıtlarının alınması ön görülebilir. Bu daha az sayıda kamera kullanımı imkânı sağlar.

 

Kurulum Önerileri

  • Öncelikler tüm giriş ve çıkışlarda yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılmalıdır. Bu kameralar ile adli kayıtlar alınabilmelidir. Kişiler kapı tipi metal detektörlerinden ve/veya turnikelerden geçirilmelidir. Bu esnada her kişinin en az 250 PPM (tanımlama) çözünürlükte kaydını alacak şekilde kameralar yerleştirilmelidir.
  • Yürüme koridorları ve merdivenler gibi dar alanların tamamına en az 125 PPM (tanıma) çözünürlükte kayıt alacak şekilde kameralar yerleştirilmelidir. Ortam aydınlatması iyi düzeyde olmalıdır.
  • Asansör hollerine ve perona en az 125 PPM (tanıma) çözünürlükte kayıt alacak şekilde kameralar yerleştirilmelidir.
  • Özellikle para transferlerinin olduğu bilet alınan ofisler, kart dolum makinaları, telefon kulübeleri vb. en az 66 PPM (genel izleme) ile izlenmesine imkân verecek kameralar yerleştirilmelidir.
  • Ofislerin ve teknik hacimlerin girişleri, merdiven boşlukları, şüpheli etkinlik olabilecek yerler mutlak suretle en az 66 PPM (genel izleme) ile izlenmesine imkân verecek kameralar yerleştirilmelidir.
  • Karanlık ya da çok loş alanlar varsa mutlaka aydınlatılmalı ya da bu alanlarda IR Led'li kameralar kullanılmalıdır.
  • Tüm giriş ve çıkışlardan itibaren tüm yolcu hareket alanları ölü nokta kalmayacak şekilde izlenmelidir. Kameraların yerleşimleri mutlak suretle en az 66 PPM (genel izleme) ile izlenmesine imkân verecek şekilde yapılmalıdır.
  • Tüm araçların içerisine kameralar yerleştirilmelidir. Bu kameralar en uzak noktasında en az 66 PPM (genel izleme) ile izlenmesine imkân verecek şekilde monte edilmelidir.
  • Kritik noktalarda panik butonları olmalı ve bu noktalara en az 125 PPM (tanıma) çözünürlükte kayıt alacak şekilde kameralar yerleştirilmelidir. Alarm anında otomatik olarak ilgili kamera operatörün önüne gelmelidir.
  • Tüm güvenlik personeli kilit bölgeleri daha hızlı izleyebilmesi ve yönetebilmesi için akıllı telefon/tabletler ile sisteme girebilmeli, alarm anlarında otomatik izleme vb. yapabilmelidir.
  • Gerek tren içerisinde gerekse istasyon içerisinde bulunan kayıt cihazları korunaklı yerlerde olmalıdır. Kayıtlara herkes erişememelidir. Kayıtların yedeklenmesi sadece yüksek rütbeli personel tarafından yapılabilmelidir.