• Anasayfa
  • Blog
  • Multisensör Kameralar: Yüksek Çözünürlük, Düşük Maliyet

Blog

Multisensör Kameralar: Yüksek Çözünürlük, Düşük Maliyet

Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
18 Nisan 2017
Multisensör Kameralar: Yüksek Çözünürlük, Düşük Maliyet

Kullanıcılar ilk güvenlik kamerasının üretiminine başlanmasından günümüze kadar hep daha yüksek çözünürlüklü kameralara ihtiyaç duydu. Güvenlik kameraları 2000'li yılların başlarında en fazla 720x576 (DVD kalitesi) çözünürlükte yayın yapabiliyordu. Bu o yıllarda çok iyi bir değer olmasına rağmen, kayıtlar izlenirken insanların yüzleri seçilemiyor, plakalar okunamıyordu.

Teknolojik gelişmeler ile birlikte güvenlik kameralarının çözünürlükleri gittikçe yükseldi. Günümüzde 50 megapiksel kameralar bulmak mümkün. Ama bu yükseklikteki çözünürlük beraberinde:

  • çok yüksek bant genişlikleri,
  • pahalı sensörler,
  • pahalı lensler,
  • geceleri yüksek aydınlatma,
  • çok gelişmiş bir network alt yapısı,
  • büyük ve güvenilir kayıt alanları ve
  • güçlü izleme bilgisayarları

kullanımını gerektirir.

Çözüm: Multisensör Kameralar

Multisensör kameralarla sadece ilgilendiğiniz yerlerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini merkeze tek bir IP adresinden göndermek mümkündür. Bir kamera üzerinde 2, 3, 4 ya da daha fazla yüksek çözünürlüklü (2MP, 4MP, 8MP, 12MP, …) ekonomik kamera sensörü bulunmaktadır. Bu kameraların yönlerini ilgi duyulan yerlere çevirip, toplamda 40-50MP çözünürlükte görüntüyü ve 90-100MP'lik kameradan beklenecek performansı daha ekonomik bir şekilde alabilirsiniz.

Multisensör kameraları dilerseniz birbirine sıralı şekilde yerleştirebilir ve 180, 270 ve 360 derecelik alanları tek bir kameradan görüntü alır gibi, gerçek zamanlı izleyebilir ve kaydedebilirsiniz. Canlı ya da kayıt izlemede sadece ihtiyaç duyduğunuz yerleri izleyebilirsiniz.

Günümüzde multisensör kameralar o kadar gelişti ki, entegre speed dome kameralı modelleri de mevcuttur.

Multisensör Kameraların Kullanım Yerleri

Multisensör kameraların kullanım yerlerine otellerden örnek verebiliriz. Bir otelin 4 koridorunun kesiştiği yere 1 adet multisensor kamera yerleştirerek 4 koridoru da izleyebilirsiniz. Aynı şekilde, asansör holünde de yalnızca 1 adet kamera yeterlidir.

Multisensör kameralarla yüz tanıma sistemlerinin algılama yapabileceği çözünürlükte, dewarp edilmemiş (fisheye kameralara özgü görüntülerin dijital olarak eğilip bükülerek düzeltilmesi) ve kaliteli görüntüler elde edebilirsiniz.

Multisensör kameralar dış ortam için de uygundur. Örneğin, bütün bir caddeyi 180 derece boyunca 36MP izleyebilirsiniz.