Blog

Otel Oda Yönetim Sistemleri

Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
07 Kasım 2017
Otel Oda Yönetim Sistemleri

Otel işletmeleri gelirlerinin ortalama %75’ini oda satışlarından elde ediyor. Bu oran her şey dahil tatil köylerinde %90’a kadar çıkabiliyor. Bu da gösteriyor ki, otel işletmecisi için oda tasarımı tartışmasız en önemli konudur. Genelde mimari detaylar kadar dikkat edilmese de oda yönetim sistemleri de oda tasarımın en önemli parçalarından biridir.

Oda konfor kontrolü, otel yönetim sistemi (PMS) ile entegre çalışma, diğer bileşenler ile uyum, mimariye uygun çözümler ve kullanıcı dostu uygulamalar: Bunlar iyi bir oda yönetim sisteminin olmazsa olmazlarıdır.

Otel Odalarında Aydınlatma Otomasyonu

Mimari olarak mükemmel tasarlanmış bir oda, ancak onun kadar iyi tasarlanmış bir aydınlatma ile desteklendiğinde ortaya çıkar. Ferah bir oda tasarımı, ferah bir ortam havasında hissedilebilir. Ziyaretçiler mükemmel bir gün batımı manzarası izlemek ister ama güneşin rahatsız edici ışıklarının odaya girmesini istemez. Oda yönetim sistemleri aydınlatma, ısıtma/soğutma ve perde/panjur gibi kontrolleri yaparak odada maksimum konforu sağlar.

Enerji Verimliliği

Elbette aydınlatma ve ısıtma/soğutma oda gider kalemlerinin en büyükleridir. Otel yönetim sistemleri ile entegre çalışan bir oda yönetim sistemi odanın kullanım durumuna göre farklı konfor senaryoları işleterek enerjinin verimli kullanılmasını sağlar. Ziyaretçinin kullanım alışkanlıklarını kayıt altına alarak otel yönetim yazılımına geri bildirim yapar. Bu veriler otel yönetim yazılımları tarafından bir sonraki ziyaretinde müşteri memnuniyetini arttırmak için ya da sadık müşteri uygulamaları için kullanılabilir.

Oda Kullanım Senaryoları

DND/MUR ve kart okuyucuların oda yönetim sisteminin bir parçası olması en ideal uygulamadır. Bu sayede oda kullanım durumu dışında odaya kimin girdiğine göre de farklı senaryolar geliştirilebilir. DND/MUR ünitesi üzerinde oluşturulabilecek farklı ışık ve renk kombinasyonları ile işletme personeli odanın durumu ile ilgili ilk bakışta bilgi sahibi olacaktır. Odaya giren personel oda yönetim sisteminin bir parçası olan kart okuyucuyu kullanacağından personel giriş çıkışları kaydedilerek personel yönetimi ve verimliliği takip edilebilir. Bunun dışında odada bulunan IPTV, VRV gibi diğer sistemler ile de entegre olabilen bir oda yönetim sisteminin işletmeye ciddi katkıları olacaktır.

Kontrol Panelleri

Oda yönetim sistemlerinin mimari tasarım ile kesiştiği nokta; aydınlatma, ısıtma/soğutma, perde/panjur gibi cihazların kontrol edileceği duvar panelleridir. Yüzlerce alternatif arasından en uygun malzemelerin, renklerin ve desenlerin seçilerek uygulandığı duvarlara konulacak panellerin de kullanıldığı yere uygun şekilde özelleştirilebilmesi gerekir. Ziyaretçilerin her milliyetten ve her yaştan olabileceği göz önüne alınarak panellerin kullanıcı dostu olması ve üzerinde kolay anlaşılabilir ikonlar kullanılması gerekir.

Oda yönetim sistemi olarak genel amaçlı tasarlanmış pek çok sistem işletmelere önerilmektedir. Kimi zaman işletmenin konuya teknik olarak hakim olmaması, kimi zaman da müteahhidin maliyet hesapları nedeni ile bu sistemler oda yönetim sistemi adı altında satın alınmaktadır. Eğer oda yönetim sistemi olarak tasarlanmış bir sistem kullanmıyorsanız, kullandığınız sistem bu özelliklerden bir kısmını hiç karşılamayacak bir kısmını ise kısmen karşılayabilecektir.

Kurduğumuz Oda Yönetim Sistemleri »