• Anasayfa
  • Blog
  • Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 1. Bölüm

Blog

Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 1. Bölüm

Yangın Güvenliği Can Güvenliği
Mert Yıldız
03 Haziran 2021
Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 1. Bölüm

Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerini Neden Kullanıyoruz ve Çalışacağından Nasıl Emin Olabiliriz?

Temiz gazlı otomatik yangın söndürme sistemlerini, sulu söndürme sistemlerinin aktivasyonuyla sudan zarar görebilecek eşya ve cihazların bulunduğu, insan barındıran hacimlerin yangından öncelikli olarak korunması için tercih ediyoruz. Yangını çok hızlı kontrol altına alabilen ve neredeyse hiç kalıntı bırakmayan bu sistemler, günümüzde yangından korunma için yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Bakım yaptırmıyorsanız çalışacağından emin olamazsınız

Yangın söndürme sistemleri yangın durumunda binanızda oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinin güvencesidir. Ancak standartlara uygun ekipmanlarla, doğru ve eksiksiz olarak kurulmuş olsalar da bu sistemler körü körüne bir güven duygusu da yaratmamalıdır. Zaman içerisinde çevresel faktörlere, kullanıma ya da bileşenlerin özelliklerine bağlı olarak bu sistemler güvenilirliklerini yitirebilirler. Böyle bir durumda yangın esnasında görevlerini yerine getiremeyebilirler ve beklenmedik can ve mal kayıpları oluşabilir.

Bu riski ortadan kaldırmak için sistemlerin periyodik test ve bakımları aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Böylece sistemlerdeki aksaklıklar tespit edilerek giderilir ve yangın durumunda gerektiği gibi çalışacaklarından emin olabilirsiniz.

Yönetmelik ve zorunlu standartlar yol gösteriyor

Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği uyarınca binalarda söndürme sistemlerinin test ve bakımlarının ulusal standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesi mülk sahibi sorumluluğundadır ve bir zorunluluktur. Ülkemizde bu çalışmalar yürürlükte olan TS EN 15004-1 ve TSE CEN/TS 54-14 standartları çerçevesinde yürütülmektedir. TS EN 15004-1 standardı sistemlerin mekanik kısımlarının bakım prosedürlerini içermektedir. Silindirlerdeki söndürücü gaz miktarının, silindirlerin basıncının ve fiziksel durumlarının, korunmakta olan hacmin ve kullanılan hortumların test ve gözetimlerini bu standartta bulabilirsiniz. TSE CEN/TS 54-14 ise mekanik kısımla entegre olarak çalışan ve yangın durumunda sistemi otomatik olarak devreye sokan algılama ve kontrol sisteminin bakım prosedürlerini belirlemektedir.

Bir sonraki yazımızda mekanik aksamın bakımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve en önemli unsurlardan biri olan söndürme gazı ağırlığının nasıl kontrol edilmesi gerektiğini ele alacağız.