• Anasayfa
  • Blog
  • Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 3. Bölüm

Blog

Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 3. Bölüm

Yangın Güvenliği Can Güvenliği
Mert Yıldız
22 Haziran 2021
Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları - 3. Bölüm

Bir önceki yazımızda Temiz Gazlı Otomatik Yangın Söndürme Sistemlerinin mekanik aksamları ile ilgili test ve bakımlarda yapılması gerekenleri ele almıştık. Bu bölümde ise söndürme sistemlerinin algılama ve kontrol ekipmanlarının test ve bakımlarının nasıl yapılması gerektiğine değineceğiz.

Yangın Algılama ve Otomatik Söndürme Kontrol Ekipmanı Nasıl Test Edilir?

TSE CEN/TS 54-14 standardı otomatik söndürme sistemlerinin algılama ve kontrol ekipmanlarının test ve bakım prosedürlerini tarif etmektedir. Yapılması gereken test ve bakımların sıklıkları aşağıdaki şekildedir:

Günlük kontroller: Kontrol ve gösterge tertibatının gözlenmesi gibi son kullanıcının kendi başına yapabileceği basit kontrollerdir.
Aylık kontroller: Yangın ihbar butonları ve arıza kayıt sisteminin denetlenmesidir.
Üç aylık kontroller: Güç kaynaklarının, kontrol ve gösterge tertibatının, kontrol ve izleme fonksiyonlarının testleri ve yapısal değişimlerin incelenmesidir.
Yıllık kontroller: Günlük, aylık ve üç aylık kontrollerdeki çalışmaların tümünün tekrarı ve ek olarak batarya testleri, cihazların erişilebilirliği ve tüm algılayıcıların sağlıklı biçimde çalışıp çalışmadığının denetimidir.

Sistemde arıza ya da hasar ile karşılaşılması durumunda gerekli düzeltme ya da onarımların en kısa zamanda gerçekleştirilmesi son kullanıcı veya mülk sahibinin sorumlulukları arasındadır. Tesiste belirli bir miktar yedek parça bulundurarak bu çalışmalar daha hızlı yapılabilir.

Yıllık testler ve kontroller yetkin ve deneyimli firmalara yaptırılmalı.

Günlük ve aylık kontroller, tesisteki eğitimli personel tarafından gerçekleştirilebilecekken, üç aylık ve yıllık kontrollerin konunun uzmanı olan kuruluşlar tarafından yapılması gerekir. TSE CEN/TS 54-14 en azından yıllık kontrollerin, sistemde onarım çalışmaları yapabilecek beceriye sahip profesyonel bir firma tarafından gerçekleştirilmesini şart koşmaktadır. Bu yetkinlikteki bir kuruluş, sistemi tasarım kriterleri, yapısal faktörler ve güncel standartlar çerçevesinde değerlendirerek, son kullanıcının tespit edemeyeceği problemleri görebilir.

Bakım firması algılama, kontrol ekipmanı ve mekanik aksamın test ve kontrol sorumluluğunu bütünüyle üstlenmeli.

Temiz gazlı yangın söndürme sistemlerinin periyodik test ve bakımları, tesisleri yangın anında oluşabilecek hasarlar ve durma sürelerinden korurken personele de yangın tehlikelerine karşı güvende oldukları hissini verir. Bu sistemler, hem mekanik hem de elektriksel unsurlar içeren karmaşık sistemlerdir. Yangın anında görevlerini yerine getireceklerinden emin olmak için tecrübeli, standartlara hakim ve sistemlerin uçtan uca sorumluluğunu üstlenebilecek yetkinlikteki çözüm ortaklarını tercih etmelisiniz.

1.Bölüm: Temiz Gazlı Otomatik Yangın Söndürme Sistemlerinin kullanım alanları »

2.Bölüm: Mekanik aksamla ilgili test ve bakımlarda yapılması gerekenler »