Blog

Veri Merkezi Güvenlik Çözümleri

Can Güvenliği Geçiş Kontrol ve Video Gözetim Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
Engin Özer
25 Nisan 2017
Veri Merkezi Güvenlik Çözümleri

Veri merkezleri, ya da diğer adlarıyla datacenter'ların sağlıklı bir şekilde çalışması ve veri kaybetmemesi için uçtan uca kullanılan birçok yazılım ve donanım bulunmaktadır. Bu yazıda, veri merkezlerinde bulunan elektronik güvenlik sistemlerinden bahsedeceğiz.

Elektronik güvenlik sistemleri Yangın Algılama ve Alarm, Geçiş Kontrol ile CCTV ve Video Kontrol Sistemlerinden oluşur. Bu sistemler ile veri merkezlerinin fiziki güvenlikleri sağlanabilir.

Veri Merkezlerinde Yangın Algılama

Yangın Algılama ve Alarm Sistemlerinde, Çok Hassas Hava Çekmeli Duman Algılama Sistemleri, tam datacenter'lara göredir. Bu dedektörler, klasik yöntemlerle duman algılamanın zor ve sonuçlarının yetersiz olduğu her türden uygulamada ihtiyaç duyduğunuz yüksek performansı garanti etmektedir. Veri merkeziniz ister çok temiz, ister çok yüksek, ister çok dar veya ulaşılamaz olsun, bu dedektörlerle hassas ve kararlı bir yangın algılama mümkündür. Veri merkezlerinde son dönemde kurduğumuz Yangın Algılama Sistemlerinin neredeyse tamamı Çok Hassas Hava Çekmeli Duman Algılama Sistemleri ile yapılmıştır.

Veri Merkezlerinde Geçiş Kontrol Çözümleri

Geçiş Kontrol Sistemleri ile veri merkezlerinde yapılan tüm giriş ve çıkışlar kayıt altına alınabilir. Üst düzey güvenlik için, datacenter'lara girerken "mantrap" denilen çift kapılı insan tuzaklarının kullanılması önerilmektedir. Avuç içi tarama, iris tarama, yüz tanıma gibi sistemler ile geçişler yetkilendirilebilir. Bu sistemlerle personelin içerde geçirdiği tüm zamanlar kayıt altına alınabilir. Daha ileri seviyede kontrol gerekirse, RFID tag'ler ile personelin tam olarak hangi kabinin önünde ve ne kadar süre çalıştığı kayıt edilebilir.

Veri Merkezlerinde CCTV ve Video Kontrol Sistemleri

CCTV ve Video Kontrol Sistemleri ise tüm aktiviteyi görsel olarak kaydeder. Herhangi bir olumsuzlukta insanların hangi saatte ve hangi yerde oldukları tespit edilebilir. Kameraların üzerinde bulunan birçok akıllı analitik yazılım ile değişik senaryolar oluşturulabilir. Tüm data center'ın yoğunluk analizi çıkartılabilir. İnsanlar hangi kabinlerde ne kadar zaman geçirdi, hangi yolları kullandı, belli zaman dilimleri arasında hangi kabinler daha yoğundu gibi istatistikler tutulabilir. Baygınlık geçiren personel, kamera analiziyle tespit edilebilir.

Veri Merkezlerinde Güvenlik Yönetimi

Üst yazılımlarla tüm güvenlik sistemleri birbiriyle entegre çalışabilir. Aynı haritaya tüm dedektörler, okuyucular, sensörler ve kameralar yerleştirilip, tek tıklama ile izlenebilir ve kumanda edilebilir. Bina ve datacenter, yönetim sistemleri üzerinden karşılıklı veri alışverişinde bulunabilir.