• Anasayfa
  • Blog
  • Video Görüntüleme Teknolojileriyle Yangın Algılama

Blog

Video Görüntüleme Teknolojileriyle Yangın Algılama

Yangın Güvenliği Can Güvenliği
Engin Özer
20 Mart 2018
Video Görüntüleme Teknolojileriyle Yangın Algılama

Yangın algılama ve alarm sistemi bir can güvenliği sistemidir. Yangın alarm sisteminde ortaya çıkabilecek bir problem insan hayatına mal olabilir. Bu yüzden yangın alarm sistemleri gerek üretim gerekse sertifikasyon aşamalarında çok zorlu testlerden geçirilmektedir. Tüm zayıf akım sistemleri arasında en zorlu testlerden geçirilerek sertifikalandırılan sistem, yangın alarm sistemidir.

Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından Avrupa genelinde kabul edilmiş ve uygulanmakta olan EN-54 yangın algılama ve alarm sistemleri standardı ve malzemelerin teknik özellikleri ve performans değerlerini belirten alt bölümleri kabul edilmiş ve dilimize çevrilerek yayınlanmıştır.

Kamera sistemleri (CCTV) Amerikan NFPA standartlarına kısmen girmeyi başarmıştır ancak henüz EN-54 standartlarına girmeyi başaramadı. Ama bu yönde çok ciddi teknolojik gelişmeler göstermektedir.

CCTV ve Yangın Algılama Entegrasyonu

Kamera sistemleri günümüze büyük oranda doğrulama amaçlı kullanılmaktadır. Bir yangın detektöründen alarm geldiğinde otomatik olarak ya da el ile bölgeyi gören kamera ekrana getirilmekte ve olay mahallinde yangın olup olmadığı kontrol edilmektedir. (Daha fazla bilgi için: Yangın Alarm Sistemlerinde Hatalı Alarmlar En Kolay Nasıl Önlenir? »)

Video Analiz Sistemleriyle Yangın Algılama

Kamera görüntülerini analiz eden yazılımlar, aldıkları görüntülerde alev veya duman olup olmadığı anlayabilir ve anında alarm verebilmektedir.

Video İçerik Analiz Sistemleri (VCA: Video Content Analysis) »

Yanan bir obje genellikle önce duman çıkarır. Bu yazılımlar yangın daha duman aşamasındayken alarm üretebilmektedir. Türkiye’de ormanların gözlem istasyonlarında bu yazılımlar çalışmakta ve bu şekilde orman yangınlarına hızlıca müdahale edilebilmektedir.

 

Termal Kameralar ve Yangın Algılama

Termal Kameralar da yangın algılamada kullanılmaktadır. Bu tip kameralar çok yüksek doğrulukla alevi tespit edebilmektedir. Teknik olarak 1 adet pikselinde bile alev görse alarm üretebilmektedir.

Termal kameralar ayrıca termometre gibi kullanılabilmektedir. Kamera bakış alanındaki birden fazla noktada ısı değerlerini ekranda gösterebilmektedir. Bu ısı değerlerinde izin verilenden fazla artış ya da azalış olduğunda alarm kabul edip ilgili birimleri uyarabilmektedir.

Termal Kameralar: Düşük Işık – Geniş Alan Güvenliği »

Günümüzde kamera sistemlerinin kullanımı gittikçe artmaktadır. Bu CCTV çağında, video görüntülerini birden çok amaç için kullanma imkânı bizlere birçok avantaj sunar. Alev ve duman analiz teknolojisinin geliştirilmesi, video ihtiyacına büyük değer katmakla birlikte, daha da önemlisi, yangından korunmada önemli bir adım atılmasını sağlamaktadır. CCTV teknolojisi, tipik yangın alarm sistemleri tarafından etkili bir şekilde karşılanamayan birçok uygulamada avantaj sağlayacaktır.

Kurduğumuz CCTV ve Video Kontrol Sistemleri »