• Anasayfa
  • Blog
  • Yangın Panelleri Arasında Network Haberleşme Seçenekleri

Blog

Yangın Panelleri Arasında Network Haberleşme Seçenekleri

Yangın Güvenliği Can Güvenliği
İlker Canbaz
03 Nisan 2018
Yangın Panelleri Arasında Network Haberleşme Seçenekleri

Yangın algılama ve alarm sistemi tasarımı yapılırken yerel yönetmeliklerin ve ilgili standartların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Standartlara göre yapılan tasarım ve uygulama esaslarına göre sistemde birden fazla yangın alarm kontrol paneli kullanılabilir. Tesisin yapısına, binaların yerleşimine ve senaryoya bağlı olarak yangın alarm panellerinin birbirleriyle haberleşmesi gerekebilir.

Bakır mı Fiber Optik Network Kablosu mu?

Genellikle dağınık yapıdaki kampüslerde yangın alarm kontrol panelleri arası mesafeler fazla olmaktadır. Bakır network hatları maksimum 1200m iletim mesafelerine izin vermektedir. Bu mesafelerin üzerindeki noktalar için fiber optik network hatları kullanılmaktadır. 40km’ye kadar fiber kablolamayla panellerin haberleşmesi mümkündür. Ayrıca harici ortamda bakır networke göre daha kararlı yapıda çalışmalarından dolayı 1200m’nin altındaki mesafelerde de fiber networkler tercih edilir.

Fiber Optik Kablolama Seçenekleri

Yangın alarm panelleri arasındaki mesafelere göre MM (Multi Mode) veya SM (Single Mode) kablolama seçenekleri bulunmaktadır, Kullanılacak fiber optik çeviricilerin özelliklerine göre de değişkenlik göstermekle birlikte 1,2-2,4km arasında Multi Mode, 2,4-40km arasında Single Mode fiber network hatlarıyla panellerin haberleşmesi mümkündür.

Yangın Algılama Sistemlerime Hangi Sıklıkta Bakım Yaptırmalıyım? »

Yangın alarm sistemleri için en önemli konu kullanılan tüm ekipmanların standartlara uygun ve sertifikalı olma hususudur. Ürün seçimi yapılırken bu nokta gözden kaçırılmamalıdır. Üreticilerin kendi ürünü veya testlerini yaptığı, önerdiği marka/model fiber optik çeviricilerin kullanılması gerekir. Can güvenliği sistemi olan yangın alarm sistemi için uçtan uca uygun tasarım ve uygun ürün seçimi önem taşımaktadır.

Kurduğumuz Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri »