• Anasayfa
  • Blog
  • Yüksek Binalarda Güvenlik Açısından Konfor ve Otomasyon

Blog

Yüksek Binalarda Güvenlik Açısından Konfor ve Otomasyon

Can Güvenliği Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
Engin Özer
14 Mayıs 2019
Yüksek Binalarda Güvenlik Açısından Konfor ve Otomasyon

Keops piramiti 140 metreydi ama bu muhteşem mimariye rağmen üst katlara çıkmak pek kolay ve rahat değildi. Dünyanın ilk yüksek binaları 1800’lü yılların sonlarında yapılmaya başlandı. Yükseklikleri yaklaşık 30-40 kat (yaklaşık 160-170 metre) kadardı. Yüksek binaların en büyük sorunu üst katlara hızlı ve konforlu ulaşımdı. Özellikle asansör, aydınlatma, güvenlik, iletişim, entegrasyon ve diğer teknolojilerdeki gelişmeler yüksek binaların yapımını oldukça hızlandırdı. Empire State 100 katlı ve 380 metreden fazla iken dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa 828 metredir. Şu an 1000 metrenin yani 1 kilometrenin üzerinde binalar yapılmaktadır. Normal bir asansör (1-1,5m/sn) en üst kata hiç durmadan giderse 15 dakika civarında süren bir yolculuk yapmanız gerekir. Sakın arabanızın anahtarlarını evde unutmayın! Tabi günümüzün asansör teknolojilerinde otomobiller kadar hızlı ve konforlu yolculuk yapabiliyorsunuz. Ama yüksek binalar birçok iyi getirisinin yanında birçok tehdidi de beraberinde getirmektedir.

Akıllı Binalarda Asansör Yönetimi »

Herhangi bir deprem, yangın, su baskını vb. afet anında binadaki onbinlerce insan nasıl haberdar olacak, nasıl korunacak, nasıl transfer edilecek, izdiham nasıl engellenecek ve daha sayfalar dolusu senaryoya karşı nasıl yönetilecek? En basit tabiri ile insan bağımsız otomasyon ile! İlk önce profesyonel danışmanlar ile işin senaryosu yazılmalıdır ve akabinde kaliteli ve güçlü donanım ve yazılımlar ile senaryolar hayata geçirilebilir. Bu tür tesislerde doğru tasarım, doğru donanım, doğru yazılım ve doğru iş gücü kullanılmazsa büyük kitlelere zarar verebilir.

Acil Durum Senaryoları »

Fiziksel güvenlik bilgi yönetimi (PSIM) son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. PSIM’ler vaka yönetiminde operatöre eşsiz kalitede destek verir. Bir PSIM yazılımı tüm kaynaklardan gelen alarmları değerlendirir ve uygun olan yönergeleri ekrana getirir. Operatörden tam bir itaat bekler. Operatör vakanın çeşidine uygun bir yönergeyi ekranında görür. Her satırı tek tek yerine getirmek zorundadır ve süreçleri onaylayarak ve notlar girerek çok hızlı şekilde olaya müdahale eder. PSIM’ler fark yaratıcı avantajı gerekli tüm sistemlerin PSIM ortak ara yüzüne entegre edilmesidir. İdeal bir sistemde, operatör aynı anda interaktif bir video wall ile veya client bilgisayarında birden fazla güvenlik sisteminden bilgi görüntüleyebilir. PSIM yazılımındaki birleştirilmiş bilgiler, sistemlere bağımsız olarak tek tek bakmaktan çok daha hızlıdır ve büyük bir durumsal farkındalık sağlar.

Acil Durumlarda Canınızı ve Milyonlarca Liralık Sistemlerinizi Kime Emanet Ediyorsunuz? »

Güvenlik Otomasyonu ve Konfor

Otomasyon ve konfor genelde doğru orantılıdır. Örneğin siz tesisinize gitmeden önce ortamın sıcaklığını ideal hale getirilirken siz ayrıldığınızda tüm ışıkları ve gereksiz elektrikli aletleri kapatıp ciddi enerji tasarruflarında bulunup yüksek konfor sunabilir. Ama güvenlik işin içerisine girdiğinde güvenlik otomasyonu ve konfor ters orantılı hale gelir. Zira güvenlik için nerdeyse tüm kapıların kilitli durduğu bir tesise farklı odalara geçmek için kart, şifre ya da biyometrik veriler ile doğrulama yaptırmanız gerekir bu da hareket hızınızı yavaşlatacaktır. Ya da asansör ile sadece size izin verilen katlara çıkabileceğinizden komşularınıza çat kapı ziyaretlerde bulunamayacaksınız.

Enerji Tasarrufu mu? Enerji Verimliği mi? »

Yüksek Binalar çok akıllı, çok entegre ve kısmen çok konforlu bir şekilde gelişimine tam gaz devam etmektedir. Teknoloji IoT ve otomasyon tarafında geliştikçe daha fazla yapay zekaya sahip otonom cihazların sayısı artacak ve enerji tasarrufu yapabilen, verimli, karbon ayak izlerimizi azaltan, daha yaşanabilir, daha konforlu insan dostu yüksek güvenlikli tesisler yapılacaktır.

Geleceğin Binaları Sadece Akıllı Değil, Yapay Zekâlı Olacak »

Kurduğumuz Bina Otomasyon ve Yönetim Sistemleri »