Basın Bültenleri

EEC, ETUK 2019’daki Bildirileriyle Dikkatleri Çekti

İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde 16-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen “ETUK 2019 – Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi”ne katılan EEC, deneyimli ekibi tarafından sunulan bildirileriyle dikkatleri çekti.

TMMOB – EMO Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği ETUK 2019’da uzman ekibi aracılığıyla 4 ayrı konu hakkında bildiri sunan EEC, stant alanında da sektör paydaşlarını ağırladığı yoğun bir sergi haftasını geride bıraktı. “Akıllı Binalar için Komple Çözümler” sloganıyla sektör fark etmeksizin tüm yapıların Yangın Algılama ve Alarm, Seslendirme ve Acil Anons, CCTV ve Video Gözetim, Geçiş Kontrol ve Güvenlik, Acil Durum Aydınlatma Sistemi başta olmak üzere zayıf akım sistemi ihtiyaçlarına özel çözümler sunan EEC, özellikle sistemlerin marka bağımsız entegrasyonu ile ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Etkinliğin 3. Günü, EEC Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Murat Harmankaya “Elektrik Tesisat ve Panolarından Kaynaklı Yangın Tehlikesine Karşı Alınabilecek Önlemler” adlı sunumunu dinleyiciler ile paylaştı. Harmankaya “İstatistiklere göre ülkemizde ev ve iş yerlerinde meydana gelen yangınların yaklaşık 30%’u elektrik nedenli yangınlardır. Elektrik nedenli yangınların da yaklaşık %70’inde başlama yeri elektrik tesisatı veya elektrik panosudur. Tesisat ve pano kaynaklı yangınlar, projelendirmede ve uygulamada standartlara uyarak yüksek oranda önlenebilir. Buna ek olarak, yangın başlangıç noktasında alınacak ek tedbirler ile çok erken algılanabilir ve yerinde söndürülebilir. Bu yangınlar sebebiyle yaşanan can, mal ve iş gücü kayıpları engellenebilir”cümleleriyle bildirisini özetledi.

Etkinliğin son günü ise EEC Mühendislik Müdürü Engin Özer “Kameralı İzleme ve Kayıt CCTV Uygulamalarında Yeni Nesil Teknolojiler” üzerine bilgi paylaşımında bulundu. Sektör ilgilileri tarafından merakla takip edilen sunumunda Özer, güncel sektörel tabloyu özetledi. Özer sunumunda “VSS Donanımsal Gelişmeler” başlığı altında Multi Sensör (Çok Sensörlü) Kameralar, Sabit ve PTZ kameraların Entegrasyonu, Radar Teknolojisi, Fiberoptik Teknolojisi, Termal Kameralar, Geceleri Renkli Görüntü Almak, Mobile VSS, Ex-proof Kameralar, Plaka Tanıma Kameraları, IP Hoparlörler, Drone Teknolojisi, Lazer Aydınlatma alanlarındaki gelişmeleri dinleyicilere aktardı. “VSS Yazılımsal Gelişmeler” başlığı altında ise Cloud (Bulut) Temelli Yönetim, Siber Güvenlik (Cyber Security), Software Marketleri, Yapay Zekâ, Sağlık Monitörü, Gelişmiş Sıkıştırma Algoritmaları, Entegrasyon konularını inceleyen Özer güncel teknolojinin uygulanmasındaki kazanımlardan bahsetti.

Ardından, EEC Ege Bölge Müdürü görevini yürüten Elektronik Mühendisi Yavuz Alkan “ Yapı Elektronik Sistemlerinin Entegrasyonunda Fayda ve Verimlilik Kriterleri” adlı bildirisinde dikkate alınması gereken kriterlerden bahsetti.  Alkan, “Günümüzde boyut değiştirerek hem dikeyde hem yatayda büyüyen yapılar, günlük çalışan ve ziyaretçi olarak çok ciddi sayılarda insanı aynı anda barındırmaktadır. Bu kadar kalabalığın bir arada bulunduğu yapılarda, can ve mal güvenliği sağlamanın tek koşulu güvenlik sistemlerinin doğru kurulmuş olmasına ve  bu sistemlerin entegrasyonunu en sağlıklı şekilde işletebilmenize bağlıdır. Örneğin, kötü bir örnekle anlatacak olursak; bir tünelde yaşanması olası güvenlik problemi, sabotaj vs. durumunda tünel içindeki çok sayıda paniklemiş insanı doğru yönlendiremez ve krizi yönetemezseniz korkunç boyutlarda can kayıpları yaşanabilir. Ancak eğer tüm güvenlik sistemleriniz doğru mühendislik ile projelendirilmişse, yönetmeliklere uygun kurulum ile devreye alınmış ise bu kadar büyük bir risk bile kontrollü şekilde atlatılabilir. Eğer tünel içi kamera sisteminiz kurulurken doğru kameralar kullanılmışsa ve devreye alma aşamasında en ince mühendislik hesaplamaları dahi dikkate alınmışsa, bir yangın anında tünelin içindeki insanların durumunu gözlemleyebilirseniz, onlara müdahale etme hızınız yükselir. Kamera ile takip ettiğiniz mahsur kalan vatandaşları “seslendirme sistemi” ile uyarabilir, paniklemiş insanları doğru yöne sevk edebilir, yapmaları ve yapmamaları gerekenleri sesli uyarılarla onlara iletebilir, izdiham yaşanmaması adına tehdit altındaki insanları sakinleştirebilirsiniz. Bunun için sistemlerin standartlara uygun ürünlerle ve yönetmeliklere uygun şekilde tesis edilmesi ve bakımlarının eksiksiz şekilde yapılıyor olması gereklidir”  yorumuyla sunumunu sonlandırdı.

Etkinliğin son oturumunda EEC Ege Bölge Teknik Müdürü ve Elektrik Mühendisi Erol Erbiçer “Endüstriyel Tesislerde Yangın Algılama, Alarm ve Sesli Tahliye Sistemleri Uygulamaları” ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Erbiçer sunumunda, “Endüstriyel tesisler yapıları itibariyle gelişen teknoloji ile birçok riski bir arada bulundurabilen yapılardır. Yangın riski oluşturabilecek hatta yüksek tehlike sınıfında çalışmaların yapıldığı tesislerde yangının üç temel bileşeni olan oksijen, yüksek ısı ve yanıcı/parlayıcı maddeler kontrollü şekilde bir arada tutulabilmektedir. İşte tam da bu gibi yapılar ve bölümlerinde özel tip algılama cihazları kullanılması daha etkin bir algılama sistemi ve dolayısıyla hayat koruma sistemi tesis etmede önemli rol taşımaktadır. Bunun yanında endüstriyel tesislerde algılama ve uyarı hızı da önemlidir. Tesisin büyüklüğü ve kullanıcı yüküne göre hem farklı ses seviyeleri olan ortamlarda yeterli sesli uyarı sağlamak hem de ortam koruma sınıfına uygun tipte hoparlörlerin kullanımı bir mühendislik çalışması ile detaylı ve hassas hesaplamalar ile yapılmalıdır” diyerek uygulama süreçlerinde olması gerekenleri ve güncel çözümler hakkında yorumlarını aktardı.

ETUK 2019 etkinliğini ile ilgili görüşlerini aktaran EEC Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hayri Kartopu “Ülkemizin her yerinden gelen mühendisleri, üreticileri, projecileri ve uygulayıcıları ile kamu kuruluşlarının ve özel sektör firmaların temsilcileri buluşturan verimli bir etkinlik geçirdik. Sunulan bilimsel bildiriler ve alanında uzman mühendislerin uygulama bildirileri ve proje sunumlarının, ülkemizin mühendislik birikiminin giderek güçlenmesine destek olacağına inanıyoruz. Bu platformun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik ediyoruz” dedi.

Duygu Saygı
Pazarlama Uzmanı

EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri
H. Z. Türkkan Sok. Famas Plaza A16,
Okmeydanı, Şişli 34384 İstanbul, Türkiye
Faks: 0212 320 1636
E-posta: duygu.saygi@eec.com.tr
EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri, orta ve büyük ölçekli yapılarda yangın, güvenlik, geçiş kontrol, kapalı devre televizyon ve bina otomasyon sistemlerinin üst düzey entegrasyonunda deneyimli bir zayıf akım sistemleri firmasıdır. EEC 35 yılı aşkın bir süredir tasarım, uygulama ve satış sonrası hizmetleriyle müşterilerine komple çözümler sunmaktadır. Daha ayrıntılı bilgiye www.eec.com.tr web adresinden ulaşılabilir.