Başarı Öyküleri

İstanbul Sapphire

İstanbul Sapphire

Istanbul Sapphire veya Sapphire of Istanbul ya da kısaca Sapphire, 261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın Shard London Bridge'den sonra en yüksek 17. binasıdır. İstanbul'un Kâğıthane ilçesinin Çeliktepe Mahallesi'nde bulunmaktadır.

Bir konut, alışveriş ve eğlence merkezi projesi olan İstanbul Sapphire, Türkiye'de inşa edilmiş en yüksek binadır. Toplam 165.169 m²'lik inşaat alanına sahip binada 10 katı zemin altı olmak üzere toplam 66 kat bulunmaktadır.

Binanın konut kısımlarında 120 m²'den 1.100 m²'ye kadar değişen, birbirinden farklı büyüklükte 177 adet rezidans birimi yer almaktadır. Residans kısmında 4 konut zonu bulunmakta ve bu zonlar da kendi içerisinde her 3 katta bir gökyüzü bahçesi oluşturmaktadır. Zonlar arasında konumlanan katlarda konut kullanıcıları için çeşitli rekreasyon alanları düşünülmüştür.

Rezidansların ortak alanları olarak 970 m²'lik bir özel sosyal alan (lounge), 1.100 m²'lik bir golf antrenman sahası ve binanın en son katında bir restoran bar yer almaktadır. Ayrıca kamuya açık olan ve 225 metre yükseklikte yer alan seyir terası da mevcuttur.

EEC'nin Rolü

EEC, Istanbul Sapphire projesinde, Yangın Alarm, Acil Anons, Seslendirme, Geçiş Kontrol, CCTV  ve Karbon Monoksit Algılama Sistem çözümleri oluşturmuştur. Bu yapılan çözümlerde, binanın gereksinimleri dikkate alarak, teknolojik bina konseptine uygun, üst düzey ürün gruplarını kullanmıştır.

Teknik Yaklaşım

UTC Edwards Yangın Alarm Sisteminde peer-to-peer network olarak çalışan Yangın Alarm Kontrol Panelleri bulunmaktadır. Bu panellere bağlı 4000'in üzerinde dedektör, söndürme sistemi ekipmanlarını izleyen, duman tahliyesinde kullanılan mekanik cihaz kontrolü sağlayan, yangın senaryosu gereği diğer sistemlerin kontrolünü yapan 3500'ün üzerinde izleme ve kontrol modülü yer almaktadır.

UTC Edwards'ın FireWorks Grafik İzleme/Kontrol Yazılımından, binanın CAD planları üzerine işlenen tüm yangın alarm sistemi ekipmanları izlenilip kontrol edilmektedir.

Yangın Alarm Sisteminin özellikle yüksek katlı binalarda vazgeçilmez parçası olan Duman Tahliye Sistemi, UTC Edwards'ın UL864 onaylı panelleri üzerinden aynı mimaride kontrol edilmektedir.

Duman tahliye sistemini oluşturan mekanik cihazların kontrolü, senaryoya bağlı otomatik olarak Yangın Alarm Kontrol Paneli tarafından yapılmaktadır. Bazı durumlarda senaryonun önüne geçerek bu cihazların kontrolünün manuel olarak yapılması gerekebilir. Bu manuel kontrol için projeye özel olarak 463 Pako Şalter Kontrollü Mimik Pano tasarımı yapılmıştır. Duman tahliye senaryosunda yer alan tüm cihazların, çalışma ve arıza izlemeleri de bu panel üzerinden yapılmaktadır.

Yangın alarm sisteminin Bina Otomasyon Sistemi (BMS) ile yazılım tabanlı entegrasyonu için Haberleşme Köprüleri sistem kapsamında yer almaktadır.

Acil Anons ve Seslendirme Sistemi çözümünde EN54 sertifikalı Bosch ürünleri tercih edilmiştir. Tahliye zonlarına bağlı kalınarak tasarlanan sistemde 1400'ün üzerinde hoparlör bulunmaktadır. Yangın senaryosuna göre zonlara, tahliye mesajları otomatik olarak yapılmaktadır. Sistem merkezlerinden her zona ayrı anons yapılabilen sistemde müzik yayın imkanı da mevcuttur.

UTC Geçiş Kontrol Sisteminde, asansör kontrolü sağlayan kart okuyucular sayesinde kullanıcıların katlara erişimleri yetki seviyelerine göre sınırlandırılmıştır.

CCTV Sisteminde, iç ve dış mekanda bulundukları ortamım özelliklerine göre seçilmiş, farklı tiplerde toplam 367 adet kamera bulunmaktadır. UTC DVR'lar üzerinde kayıtların tutulması, sistem merkezlerinden canlı ve kayıtlı görüntülerin izlenmesi gibi video yönetim fonksiyonları esnek bir şekilde yapılmaktadır.

Otoparklarda konfor şartlarının üst düzeyde tutulması amacıyla Karbon Monoksit (CO) Algılama Sistemi tasarlanmıştır. CO seviye değerlerine bağlı olarak tahliye fanlarının kontrolü UTC CO Algılama Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Detaylı referans kitabımız için lütfen bize ulaşın

Bize Ulaşın