Başarı Öyküleri

Frito-Lay Suadiye Fabrikası, Kocaeli

Frito-Lay Suadiye Fabrikası, Kocaeli

Frito-Lay 1930'lu yılların başında The Frito Company ve H.W.Lay & Company adlı iki bağımsız şirketin birleşmesiyle kurulmuş bir firmadır. Birleşen iki şirket 1961 yılında Frito-Lay, inc. adını aldı. 1964'te PepsiCo ile birleşme kararı alındı. Bu birleşmeyle PepsiCo, inc. çatısı altında toplandı. Halen PepsiCo, inc firmasının öz iştiraklerinden birisidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde pazarın yüzde 40'ına hakimdir. Küresel pazarda ise bu pay yüzde 30 seviyesindedir. Bununla birlikte Frito-Lay, PepsiCo'nun toplam satışlarının yüzde 31'ini oluşturmaktadır.

Dünyanın 200’ü aşkın ülke ve bölgesindeki tüketiciler, her gün 1 milyar adedi aşkın PepsiCo ürününü zevkle tüketmektedir. PepsiCo, aralarında Frito Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker ve Tropicana’nın da bulunduğu birbirini tamamlayan yiyecek ve içecek portföyüyle, 2013 yılında 66 milyar doları aşan bir net gelire ulaşmıştır. PepsiCo’nun ürün portföyü, her biri yılda 1 milyar doları aşkın satış hacmine sahip 22 markanın da bulunduğu geniş bir aralık içerisindeki eğlenceli ürünlerden oluşur.

EEC'nin Rolü

EEC, Fritolay Suadiye projesinde, Yangın Alarm Sistem çözümü oluşturmuştur. Yangın alarm sisteminde, gelişmiş kontrol ve haberleşme teknolojileri, akıllı algılama özellikleri ve benzersiz ayakta kalma özellikleriyle sektöründe rakipsiz olan UTC Edwards ürünlerini kullanmıştır. Üretim ve depolama alanlarında Xtralis Aktif Hava Çekmeli hassas duman algılama dedektörleri ile EN54 standartlarına uygun sistem tasarımını yapmış, hizmete alma çalışmalarını tamamlamış, kullanıcı eğitimi ve sistem teslimini gerçekleştirmiştir. EN54 standartlarına uygun bakım çalışmalarını da teknik servis kadrosuyla gerçekleştirerek sistemin ilk günkü hassasiyette çalışmasını sağlamaktadır.

Teknik Yaklaşım

Fabrika genelinde 900 civarında signature serisi adresli dedektör, buton ve modülünü, 17 adet Vesda Aktif Hava Çekmeli Duman Dedektörünü kontrol eden 1 ana kontrol paneli ve 1 tekrarlama panelinin oluşturduğu network bulunmaktadır. Genel alanlarda adresli noktasal dedektörlerin yanında daha geniş hacimlerde koruma yapma ve erken algılama yapma imkanı sunan VESDA hava örneklemeli çok hassas duman dedektörleri kullanılmakta ve olası yangın emarelerinin en erken safhada algılanması amaçlanmaktadır.

Fabrika alanlarında ses seviyesinin ofis ortamlarına göre daha yüksek olması yeterli düzeyde sesli ikaz yapılabilmesi için yüksek ses çıkış gücüne sahip özel sirenlerin kullanılmasını gerektirmiştir. Her bölüm için akustik hesaplamalar yapılarak sesli ikaz sistemi projelendirilmiş, İhtiyaca göre 102, 112 ve 120dBA maksimum çıkış gücüne sahip değişik model sirenler veya siren/flaşör kombinasyonları kullanılmıştır.

Sistemi oluşturan paneller ve adresli saha elemanları tek bir noktada kurulu bulunan FireWorks Grafik İzleme yazılımı ile kontrol edilebilmektedir. Yazılım alarm ve arıza mesajlarını öncelik sırasına göre operatörlere ileten bir merkez olmakla beraber, dedektörün yerini otomatik olarak fabrika planları üzerinde göstererek müdahale için araştırma süresini de kısaltmaktadır. FireWorks yazılımı ile tüm adresli cihazların kirlilik seviyesi raporlanabilmekte bu sayede sistem genelinde bakım ihtiyacı izlenebilmekte ve bakım periyoduna karar verilebilmektedir.

Detaylı referans kitabımız için lütfen bize ulaşın

Bize Ulaşın