Blog

ATM Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
05 Eylül 2017
ATM Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Türkiye'de 125 Milyon banka kartı kullanılıyor. 50.000'e yakın da ATM bulunuyor. Hepimiz banka işlemlerimizi gerçekleştirmek için ATM'lere gidiyoruz. Peki ATM'ler yeterince güvenli mi?

ATM'lerin Fiziki Güvenliği

ATM'ler para alışverişinin olduğu yerler olduğu için genellikle kalabalık yerlere yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Banka şubeleri veya ATM'ler her muhitte belli yerlerde sıralanmış şekilde veya birbirine oldukça yakın ikamet eder, çoğu banka müşterisi de işini tek ATM de değil birden fazla bankamatiği gezerek halleder.

Genellikle ATM'lerin başında güvenlik görevlileri durmaz. Bu da çok sayıda suçluyu bu alanlara çeker. Alınabilecek en iyi önlemlerden biri ATM'nin gizli kameralar ile donatıldığını ve her yönden video kaydı aldığını duyurmaktır..

Montaj kolaylığı olması nedeni ile ATM'nin dışına monte edilmiş kameralarda çok ciddi görüş kısıtlamaları olmaktadır. Kamerayı bu şekilde monte etmek yerine ATM'nin muhtelif yerlerine çok yüksek çözünürlüklü ve ışık vb. hava koşullarından etkilenmeyen gelişmiş görüntü özellikleri olan gizli kameralar yerleştirilebilir. Normal gizli kameralar güneş ışığından fazla etkilendiğinden, aşırı pozlanmış, yüksek pikselli ve loş ışıklı videolar sunabilir. Bu nedenle şu an sektördeki en iyi ışık dengeleme teknolojisi olan HDR'li gizli kameralar kullanılmalıdır.

ATM'lerin Yazılımsal Güvenliği

Basında sıkça duyduğumuz kart kopyalama ve benzeri olayları otomatik olarak durduruabilmek mümkündür.

Binlerce ATM'si olan bankalar bu ATM'leri yönetmek için sınırlı sayıda personel ayırabilmektedir. Bu personellerin görevleri ATM işlemlerini yönetmek ve izlemektir. Yapılan şikayetleri doğrulama son derece zahmetli bir iştir. Zira sanılanın aksine, ATM'ler ile banka arasındaki network hattı bant genişliği genellikle 128KBit/saniye ile (çok az ATM'de) en fazla 2Mbit/saniye arasındadır. Günümüzde 100Mbit/saniye bant genişliği yaygın olarak kullanılırken, bankacılıkta güvenli hatlar kullanımı ve pahalı tarifeler nedeniyle maalesef bant genişlikleri çok düşüktür. Şikâyet edilen vaka hakkında denetleme için olay anını bulmak tam bir çiledir, bu nedenle birçok banka ATM'ye personel gönderip tüm taramaları lokalden yapmakta ve olay anı kaydını yedekleyebilmektedir. Hatta birden fazla ATMde yapılan dolandırıcılıkları çözmek aylar alabilir ve iş işten geçmşi olabilir.

Çözüm: Gerçek Zamanlı Alarm

Sahtekârlığı önlemek, inceleme süresini hızlandırmak, işlemleri denetlemek, hizmet geliştirmek için kamera kayıtları ile ATM Merkezi yazılımını entegre etmek iyi bir çözüm olacaktır. Böylece muhtelif vakalar, bu entegrasyon tarafından anlık ve otomatik olarak avlanabilir.

Entegrasyonla şube veya ATM'nin en çok para çekme veya para yatırma işlemlerinin istatistiklerini içeren işlem özetleri sağlanabilir. Sistem, tek bir kişi tarafından birden fazla ATM'den para çekme işlemleri gibi belirli işlemleri otomatik olarak analiz edebilir.

Kartın numarası, hesap numarası, işlem miktarı vb. ile filtrelemek için tüm şube işlemlerinin kayıtlarını otomatik olarak alabilir. İşlem tutarı ve işlem zamanı gibi ayrıntılar da dahil olmak üzere tam işlem makbuzunu inceleyebilir. Her bir işlemi senkronize video anlık görüntüleriyle inceleyebilir. Düşük bant genişlikleri için küçük resimleri görüntüleyip sadece gerektiğinde video çekmek de mümkündür.