• Anasayfa
  • Blog
  • Biyometrik Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Blog

Biyometrik Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
05 Aralık 2017
Biyometrik Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Biyometrik Tanıma Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Modern binalarda girişlerden yalnızca yetkisi olan kişilerin geçişine izin verilir. Kişilerin belirli noktalardan geçişi için kurulu sistemlerin çok büyük bir kısmında kart okuyucular kullanılmaktadır. Ancak kötü niyetli kişiler bu kartı zorla ele geçirip tüm güvenlikleri aşabilmektedir.

Bazı geçiş sistemlerinde ise şifre kullanılmaktadır. Ama zamanla bu şifreler öğrenilebiliyor ya da insanlar puantaj yapılan yerlerde arkadaşının yerine de giriş çıkış yapabiliyor.

Bu gibi durumların önüne geçebilmek için güvenlik risklerinin yüksek olduğu yerlerde kimlik doğrulama için dünyadaki her bireyde benzersiz olan uzuvları kullanırız.

Biyometrik Cihazlar Nelerdir?

İnsanların ölçülebilir biyolojik özelliklerinin tanınarak metrik değerlere dönüştürüldüğü cihazlara biyometrik cihazlar denir.

  • Parmakizi Okuma Cihazları
  • Damar Okuma Cihazları
  • Avuçiçi Okuma Cihazları
  • Göz (İris) Tanıma Cihazları
  • Yüz Tanıma Cihazları

Biyometrik Tanıma Sistemleri Çalışma Prensipleri

Biyometrik cihazların temel çalışma mantıkları şöyledir: Biyometrik cihaz ile 1 adet örnek biyometrik kayıt (enrollment) alınır. Kişi cihazdan her geçtiğinde alınan kayıt ile enrollment arasında kıyaslama yapılarak geçiş yapan kişinin kimlik tespiti yapılır ve yetkisi varsa geçişine izin verir. Günümüzde biyometrik sistemler sadece güvenlikte değil, hastanelerde, spor salonlarında, cep telefonlarında, bankacılık işlemlerinde, Facebook'ta vb. her yerde kullanılıyor.

Yüz tanıma sistemlerinde yüzünüz, göz tanıma sistemlerinde gözleriniz, avuçiçi tarama sistemlerinde avuçiçiniz vb. birkaç kez okuyucuya okutularak birden fazla biyometrik kayıt (enrollment) alınır. Örnek olarak dünyada en çok kullanılan biyometrik cihaz olan parmakizi okuyuculardan bahsedebiliriz. İlk olarak, enrollment yapılacak yere gidip en az 1 parmağınızı birkaç kez peş peşe okuyucuya girmeniz istenir. Akabinde, TC numaranız, adınız, soyadınız, baba adınız vb. kimlik bilgileriniz veri tabanına işlenir. Bu işlem sadece 1 kere yapılır. Daha sonra tesisdeki tüm parmakizi okuyuculara sizin bilgileriniz kopyalanır. Siz herhangi bir kilitli kapıdan geçmek istediğinizde parmakizi okuyucuya parmağınızı bir kere okutmanız yeterli olur ve kapı en az 4 saniye kadar açılır. Kapı siz geçtikten hemen sonra otomatik olarak kilitlenecektir.

Biyometrik sistemler, daha yüksek güvenlik gereken yerlerde kartlı geçiş ile birlikte kullanılır. Enrollment bilgisinin bir kısmı kartta tutulur. Böylece kişinin kartı ve parmağı bir arada olmadan kapının açılmasına izin verilmez.

Güvenliğin daha da önemli olduğu yerlerde şifre girme ekranıyla birlikte de kullanılabilir. Hem şifre hem kart hem de parmak izi bilgisi aynı anda doğru olduğunda kapının açılması sağlanabilir. Yalnız güvenlik arttıkça kapıdan geçme süresi uzadığı için (5.000+ kullanıcı olan bir tesiste 5 sn.’nin üzerinde) yüksek adette personel bulunan tesislerde daha çok kart okuyucularla birlikte kullanılmalıdır.

Kurduğumuz Geçiş Kontrol ve Güvenlik Sistemleri »