Endüstriyel Tesisler

Nexans Türkiye Bakım Müdürü ile EEC deneyimini konuştuk

09 Ağustos 2020
Nexans Türkiye Bakım Müdürü ile EEC deneyimini konuştuk

Yaptığımız araştırmalar EEC’nin güvenilir ve müşteri memnuniyeti yüksek bir firma olduğunu gösterdi.

EEC ile ilk temasımız 4-5 yıl önce TÜYAP’ta WIN Fuarı’nda oldu. Öncesinde ismen biliyorduk ama çalışma fırsatımız olmamıştı. Derinlemesine bir araştırma da yapmamıştım. Gündemimizde yeni yangın algılama sistemiyle ilgili bir çalışma vardı. EEC’den ilk bilgilendirmeyi orada aldım.

Uluslararası bir şirket olduğumuz için belli standartlara uymak zorundayız. Birlikte çalışacağımız yangın algılama sistemi firmasını seçerken de bu standartlar gereği sağlam bir filtreleme yapmamız gerekti. EEC, bizim en ciddi standartlarımızdan biri olan FM’e uyan bir firma. Yaptığımız araştırmalar da EEC’nin güvenilir ve müşteri memnuniyeti yüksek bir firma olduğunu gösterdiğinden başlangıç aşamasında bir tereddütümüz olmadı. İlerleyen zamanlarda da gördük ki üst düzey standartlara uygun bir ürünü kullanmak, sigorta veya denetim şirketlerinin onayından problemsiz geçmemizi sağlıyor.

Proje aşamasında da güvenimiz boşa çıkmadı; Başlangıçta EEC ekipleri gelip keşif yaptı, proje detaylarını sundu, fizibilite çalışması yaptı ve bize önerilerde bulundu. Konunun uzmanı olan ekipler. “Bazı alanlar için şu sistem uygun, burada hava çekmeli sistem değil de alev dedektörü kullanalım.” Gibi önerilerde bulunarak sebepleriyle birlikte anlattılar. Bizim için de yeterli oldu.

Uygulama sırasında ekibinizin saha üzerindeki etkisi olumlu anlamda beklediğimizden az oldu. Sistem kurulurken üretime neredeyse hiç ara vermedik ve sahanın güvenliğinden ödün verilmedi. Bakım hizmetleri de şu anda yine aynı şekilde devam ediyor. Periyodik kontrol için gelen ekip konularına son derece hâkim. Randevulaştığımızda çok kısa süre içerisinde, bize hissettirmeden bütün denetlemeleri ve kontrolleri yapıp çıkıyorlar.

Projenin ne kadar süreceği bize söylenmişti. Uygulamaya başlandığında tarih için bizden onay alındıktan sonra sahaya gelindi ve belirtilen tarihte iş teslim edildi. Çalışma süresi için bir problemimiz olmadı.

Yangın algılama ve söndürme sistemleri, araçtaki yangın tüpü gibidir, bir kez kullanmanız gerekir ve o anda çalışmıyorsa büyük problemdir.

Amacımız yangını mümkün olan en kısa sürede, hiçbir şeye zarar vermeden algılamak. EEC’nin kurduğu sistemin en önemli faydası da bu hedefe uygunluğu. Denemelerimizde ve fark etmeden yaptığımız kendi testlerimizde gördük ki, sistem güvenilir bir şekilde çalışıyor. Fark etmeden yaptığımız testler kaynak çalışmaları gibi sıcaklık üreten faaliyetlerin dedektörler tarafından hızlıca algılanması oluyor. Dedektörler dumanı algıladığında doğrudan bölge olarak bildiriyor, gidip baktığımızda görüp diyoruz ki; “Bu doğru tespit ve zamanlaması hızlıydı.” Aynı zamanda bir bölümde duman çıkaran bir çalışma yapacaksınız o bölümü belli bir süre izole edip çalışmanız bittikten sonra tekrar aktifleştirebiliyorsunuz. Yangın algılama ve söndürme sistemleri araçtaki yangın tüpü gibidir, bir kez kullanmanız gerekir ve o anda çalışmıyorsa büyük problemdir. Şu ana kadar hiçbir sorun olmaması ve problemsiz ilerlemesi bizim için yeterli.

Sistemin Endüstri 4.0’a uygun esnek yapısı, en faydalı ve en üstün özelliklerden bir tanesi.

Sistem çok esnek bir yapıya sahip. Lego gibi oynayabiliyorsunuz. Örneğin; algılama olduğunda senaryoya göre isterseniz kapıları açabiliyorsunuz, isterseniz asansör varsa binanızda asansörü kullanılmaz hale getirebiliyorsunuz, kamerayı alarmın geldiği bölgeye yönlendirebiliyorsunuz. Ya da bir bölgede algılama yapıldı, bütün fabrikada alarm çalmadan önce sadece güvenlikte ya da sadece belli birimlerde senaryonuza göre alarm verip ön kontrolü sağlayabiliyorsunuz. Bunun yönetimi oldukça kolay. Bunların hepsi bizde yok ama geleceğe dönük yatırımlarda ya da emniyette mevcut tedbirleri arttırmak istersek biliyoruz ki bunu yapacak altyapımız var.

İstediğimiz zaman sistemi geliştirebiliriz ve istediğimiz şekilde yönlendirebiliriz. Bu bizim içinen faydalı ve en üstün özelliklerden bir tanesi. Yeni birimler eklemek istediğimizde ekleyebiliyoruz. Mevcut yapıda da yer değişiklikleri olduğunda -ki bizde zaman zaman olur- bunları sisteme kolayca ve çok büyük yatırım veya ek maliyetler getirmeden adapte edebiliyorsunuz. Sanki tamamen şimdilerde çok gündemde olan Endüstri 4.0’a yönelik bir yapı gibi, ya da sanki bunu tamamen sağlamışlar gibi. Kontrolü gayet sağlam ve altyapısı da zaten son derece güçlü Siemens alt yapısı.

Güvenilir, sorunsuz ve kaliteli olması nedeniyle EEC’nin ürün ve hizmetlerini tavsiye ederim.

EEC’nin ürün ve hizmetlerini güvenilir, sorunsuz ve kaliteli olması nedeniyle tavsiye ederim. Kaliteden yana şüphemiz hiç olmadı. Ürünler beklentimizi %100’e yakın karşılıyor.

Yöneticilerin kendilerine “İşletmemizde bir yangın oluşur da ya fark edemezsek?” sorusunu sorması lazım.

Yangın hiçbir firmanın istemeyeceği, son derece zarar verici, şirketleri sonlandırabilecek etkiye sahip bir olgu ne yazık ki. Bizim sektörde yanıcı özelliğe sahip maddelerin olduğu ortamlarda yangın başladığında çok kolay yayılabiliyor ve söndürebilmek çok kolay değil. Böyle bir şeyin sonuçlarını düşünmek bile istemeyiz. Bu sebeple, yangın algılama sistemi ve söndürme sistemleri son derece önemli. Yöneticilerin kendilerine “İşletmemizde bir yangın oluşur da ya fark edemezsek?” sorusunu sorması lazım. Sonucu herhalde düşünebilirler. Hatta “En tehlikeli, en kritik bölgemizde yangın olsaydı ne yapardık?” sorusunu kendilerine sormalılar.

Detaylı referans kitabımız için lütfen bize ulaşın

Bize Ulaşın