Blog

Bina Aydınlatma Otomasyonu

Entegrasyon ve Tesis Yönetimi
31 Ocak 2017
Bina Aydınlatma Otomasyonu

Binalarda aydınlatma, mimarinin ayrılmaz bir parçasıdır. Mimari tasarımda hedeflenen, tüm görselliği ortaya çıkaracak olan mimari tasarımla uyumlu aydınlatma tasarımıdır.

Aydınlatma tasarımında aydınlatma tipi, ışık seviyesi, renk sıcaklığı, kullanılacak armatür tipi gibi aydınlatma ekipmanı özelliklerinin yanında aydınlatma otomasyonu da önemli bir detaydır. Aydınlatma otomasyonu gün ışığından faydalanma, enerji verimliliği ya da ortam yaratma amacı ile kullanılmaktadır.

Aydınlatma Otomasyonu Kontrolü

Aydınlatma otomasyonu kontrol tipleri on/off ve seviye kontrolü olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Seviye kontrolünde yük kontrolü veya sinyal kontrolü yöntemleri kullanılmaktadır. Yük kontrolünde otomasyon modülü aydınlatma yükünün beslemektedir, armatür besleme kabloları otomasyon modülüne bağlanmaktadır. Sinyal kontrolünde ise yük kontrolü armatür üzerindeki sürücüler tarafından yapılmaktadır. Otomasyon modülü armatür sürücüsünü kontrol etmektedir.

Aydınlatma otomasyonu armatür kontrolü için senaryolar uygulamaktadır. Bu senaryolar zamana, ortamın kullanımına ve aydınlık seviyesine göre çalışmaktadır. Bu amaçla varlık sensörleri, hareket sensörleri, aydınlık seviye sensörleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda gün ışığı kontrolü için perde/panjur/jaluzi kontrolleri de aydınlatma otomasyonu modülleri tarafından kontrol edilmektedir.

Aydınlatma Otomasyonununda Protokoller

Kontrol sistemlerinde kullanılan bir başka yöntem ise ortak haberleşme protokolleridir. Bu yöntemde aydınlatma kontrolleri otomasyon modülleri ile değil, armatürler üzerindeki haberleşebilen sürücüler tarafından yapılmaktadır. Aydınlatma otomasyonu ise bu sürücüler ile haberleşerek kontrol senaryolarını uygulamaktadır. Sadece aydınlatma amacı ile kullanılmakta olan DALI ve profesyonel ışık sistemlerinde kullanılan DMX protokolleri oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.