• Anasayfa
  • Blog
  • Çalışan Hırsızlığının Önüne Nasıl Geçilir?

Blog

Çalışan Hırsızlığının Önüne Nasıl Geçilir?

Geçiş Kontrol ve Video Gözetim
Engin Özer
09 Nisan 2019
Çalışan Hırsızlığının Önüne Nasıl Geçilir?

Hipermarketlerde hırsızlıkların hatırı sayılır bir kısmı kendi çalışanları tarafından yapılmaktadır. Yapılan istatistiklere göre 18-25 yaş arası ve 1 yıldan az tecrübesi olan erkek personelin bu yönde eğilimi daha yüksektir. Peki sizce şirketinizde hırsızlık yapan personel oranınız nedir? Kayıp ve kaçaklar düşündüğünüzün çok üzerindedir. Perakende sektöründe rapor edilen olaylarda personel hırsızlığı tüm olayların kabaca %30-35'i civarındadır.

Peki neler çalınıyor? Para, bilgi, mal, sarf malzemelerde kayıplar oluyor. Anlaşmalı ürün iadeleri, etiket değiştirme, malzemeleri kasıtlı olarak defolu hale getirme, çöpe atıp çöpten alma, müşterilerin indirimlerini kullanma, fatura kesmeyip nakde el koyma, müşteriden nakit alıp kendi kredi kartına taksit yapma, müşteri ödül puanlarına alıkoyma vb. bir çok aktivite ile şirketler yıllık cirolarının kabaca
%1-2'sini kaybediyor.

En hızlı çözüm çok iyi planlanmış bir kamera sistemi (CCTV) olacaktır. Bu hırsızlıkların büyük kısmını çözecektir. Tesiste hiç kör nokta bırakmayacak şekilde ve pixel hesapları yapılarak, genel hacimlerde en az 66 PPM ve ana giriş kapısında 250PPM yakalayacak şekilde kameralarınızı yerleştirirseniz iç ve dış hırsızlıklarda esaslı bir düşüş olacaktır.

Kamera sisteminizle entegre bir geçiş kontrol sistemine de ihtiyacınız vardır. Kart okuyucular ile tüm personelinizin tesis içerisinde hareketliliğini zamana bağlı olarak takip edebilirsiniz. Sadece personel değil tüm ürünlerinizde RFID etiketler kullanırsanız otomatik olarak onları takip edebilir ve tesisten dışarı çıkarıldığında uyarı alabilirsiniz. Geçiş kontrol sistemi hangi etiketli ürün olduğunu belirtecek ve kamera sistemi de vakanın olduğu anı ve geçmişindeki tüm hareketleri izleme imkânı sunacaktır. Ayrıca yetkisi daha düşük personeller her kapıyı açamayacağından değerli ürünler daha fazla korunma imkânı elde edilecektir.

RFID-CCTV Entegrasyonu ile Geleneksel Kamera Sistemlerinin Ötesine Geçin »

Bunların dışında merkezi POS entegrasyonu ile tüm kasa hareketlerini kamera sistemi ile entegre edebilirsiniz. Böylece tüm alışveriş hareketleri görsel ve yazılı kontrol edilebilir hale gelir. Hatta öyle gelişmiş yazılımlar var ki onbinlerce kamerayı ve kasayı eş zamanlı izleyebilmektedir. Herhangi bir anormal hareketlilik ya da belirli rakamların üzerindeki iadeler tek tuşla izlenebilir ve olası hırsızlıklar yakalanarak caydırıcı etkileri kullanılabilir.

Perakende Sektörüne Özel Çözümler Sunan March Networks CCTV Sistemleri »