• Anasayfa
  • Blog
  • Rüzgâr Enerji Santrallerinde Yangından Korunma

Blog

Rüzgâr Enerji Santrallerinde Yangından Korunma

Yangın Güvenliği Otomatik Yangın Söndürme
Mert Yıldız
17 Ağustos 2022
Rüzgâr Enerji Santrallerinde Yangından Korunma

Yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya çapında teşvik edilmesiyle rüzgâr enerjisi yatırımları gün geçtikçe artıyor. Bununla beraber rüzgar enerji santrallerinin kendilerine özgü bazı yangın riskleri bulunuyor. Örneğin yangın anında rüzgar türbinleri yükseklikleri nedeniyle itfaiyenin müdahale kapasitesinin dışında kalıyor. Denizde kurulu olan rüzgâr enerji santrallerinde ise insan müdahalesi hiçbir şekilde mümkün olmuyor.

Rüzgâr türbini yangınlarının büyük kısmı yıldırım çarpması, aşırı ısınma, mekanik arıza, kısa devre ve benzeri elektriksel hatalar nedeniyle türbin kulesinin tepesinde bulunan “Nacelle” bölümünde başlıyor. Dışarıdan müdahalenin neredeyse imkânsız olması ve hızlı büyüme eğilimi nedeniyle bu yangınların büyük kısmı türbininin kullanılmaz hale gelmesiyle sonuçlanıyor. Kopan parçalar nedeniyle yangının çevreye sıçraması da görülebiliyor. İş durma süresi ve yeni bir türbin için yapılacak yatırım ciddi bir maddi kayıp oluşturuyor.

Rüzgâr türbinlerinde kurulabilecek birden fazla yangın söndürme çözümü bulunuyor. Örneğin Su Sisi Söndürme Sistemleri düşük su ihtiyacı sayesinde kompartmanda fazla yer kaplamadan etkin koruma sağlıyor. Kimyasal, Inert ya da CO2 gazı kullanılan Gazlı Söndürme Sistemleri elektrik yangınlarını çok kısa sürede kontrol altına alabiliyorlar. Aerosol Söndürme Sistemleri ve İnce Sprey Söndürme Sistemleri de rüzgâr türbininin jeneratör kompartmanlarını yangına karşı koruyor.

Bahsettiğimiz her çözümün kendine özgü avantajları olduğu gibi bakım prosedürleri, depolama alanı büyüklüğü, korozyon etkisi gibi bazı zorlukları da bulunuyor. Sistem seçimi yapılırken kompartmanda ne kadar sarsıntı olduğu, toz, kir ve hava akışı miktarı, yüksek sıcaklık değişimleri gibi kriterler göz önünde bulundurulmalı.

Rüzgâr Enerji Santrallerinde bir diğer önemli yangın riski de şebekeye enerji aktarmak için kullanılan trafo ve elektrik kontrol panosunda oluşuyor. Bunları barındıran ve kulenin yanında bulunan küçük yapıda da yıldırım düşmesi, düzenli bakım yapılamaması, gevşeyen bağlantı noktaları nedeniyle yangın çıkabiliyor. Burada da erken yangın algılama ve otomatik söndürme yapılması süreklilik için mutlaka gerekli.

Kendine özgü riskler ve işletme zorluklarına sahip rüzgâr enerji santrallerinin yangından korunmasının ihmal edilmesi çok büyük zararlara yol açabilir. Oluşabilecek bir yangının erken algılanıp otomatik olarak söndürülmesi, çok daha büyük ve geri dönüşü olmayan hasarların önüne geçilmesini sağlar.

EEC olarak bilgi birikimimiz, tecrübemiz ve güçlü kadromuz ile rüzgâr enerji santrallerinizin yangından korunması için en uygun çözümleri sağlıyoruz. Yatırımlarınızı yangın tehlikelerine karşı koruma altına almak için hemen bizimle iletişime geçin

Yeni teknolojiler, iyi mühendislik ve doğru çözümlerle her zaman yanınızdayız. Uzmanlarımızla görüşmek için bizi arayın.